Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 23 octombrie

jurnal_rural_12.jpg

Ministrul Agriculturii caută o soluție alternativă la folosirea neonicotinoidelor
Ministrul Agriculturii caută o soluție alternativă la folosirea neonicotinoidelor
Image source: 
RFI

Substanțele chimice pentru protecția plantelor trebuie eliminate de pe suprafețele din schema de înverzire, atrage atenția Ministerul Agriculturii. O reglementare europeană le interzice în zonele cu culturi secundare sau strat vegetal și pe zonele cu culturi fixatoare de azot.

Ministerul transmite că fermierii nu mai pot să folosescă insecticide, fungicide sau erbicide pe suprafețele care aduc eligibilitatea la plata pe înverzire, fiind vorba deja de o modificare legislativă în vigoare. De asemenea, au apărut și alte schimbări legate de schema de înverzire. ”Pentru efectuarea plăţii pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, fermierul poate să modifice utilizarea parcelelor agricole în ceea ce priveşte zonele acoperite de strat vegetal prin schimbarea amplasamentului parcelei agricole sau schimbarea amestecului de specii de culturi pentru strat vegetal ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, fără a modifica procentul zonelor acoperite de strat vegetal declarat”.

Legat de aceste schimbări de amplasament, Ministerul Agriculturii anunță că fermierii în cauză au obligaţia să notifice APIA asupra modificărilor până la data de 15 octombrie a anului de cerere, schimbare ce intră în vigoare începând cu anul de cerere 2018.

România, mai rău decât Bulgaria

România nu reușește să trimită în Uniunea Europeană mai multe ouă decât Bulgaria, Lituania sau Letonia, arată datele Oficiului European de Statistică. Olanda este principalul furnizor de ouă pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene, cu exporturi de 347 milioane de euro în 2016, adică 40% din valoarea totală a schimburilor intracomunitare. Urmează Polonia, Germania și Belgia.

Cu o valoare a vânzărilor de ouă de 6,1 milioane de euro spre celelalte state comunitare, România este în urma unor state mai mici precum Cehia, Lituania, Bulgaria (11,3 milioane de euro) sau Letonia (15,7 milioane de euro).

Propuneri pentru neonicotinoide

Ministrul Agriculturii caută la ora actuală o soluție alternativă pentru folosirea neonicotinoidelor, spune ministrul Petre Daea. Într-o recentă întâlnire cu comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru sănătate și siguranță alimentară, ministrul Daea a prezentat punctul de vedere al asociațiilor de producători agricoli și de semințe.

Aceștia, de la apariția regulamentului ce interzice utilizarea a trei substanțe active din clasa neonicotinoidelor, au făcut cereri peste cereri pentru menținerea utilizării tratamentului semințelor de porumb, floarea-soarelui și rapiță prin acordarea de autorizații temporare pentru utilizarea produselor de protecție a plantelor pe bază de neonicotinoide.

România a cerut, încă din 2014, derogări pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide în campania de primăvară. ”La secretariatul Comisiei Naționale de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor s-au depus două dosare pentru 2 produse care sunt o alternativă la utilizarea neonicotinoidelor pentru tratamentul semințelor de rapiță, floarea soarelui și porumb”, mai spune ministrul agriculturii.

Bani pentru motorină

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură amintește că termenul limită de depunere a cererilor pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură este 31 octombrie 2017, inclusiv. Cererile de plată sunt aferente perioadei 01 iunie - 30 septembrie, adică trimestrul III al anului 2017.

Beneficiarii acestui ajutor de stat, pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare pentru anul 2017, depun cererile de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în trimestrul respectiv, precum şi documentele cerute de normele în vigoare.

Prețul plătit fermierilor pentru motorina consumată la lucrările din exploatațiile agricole, pentru anul 2017, este de 1,4185 lei/litru. Cererile de plată pot fi depuse de administrator sau reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul sau reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

Zilierii, angajați mai mult timp

Guvernul modifică normele în domeniul angajării de zilieri după ce multe firme s-au plâns că procesul este unul complicat, iar potențialii angajați nu vor să muncească pentru a nu pierde ajutorul social. Astfel se are în vedere înființarea agențiilor de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră. Aceste structuri vor fi acreditate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Actul normativ guvernamental prevede creșterea perioadei în care zilierii pot presta activități pentru același beneficiar. Astfel, pentru zilierii care ocupă un loc de muncă prin intermediul unei agenții de mediere, perioada în care poate lucra pentru același beneficiar crește de la 90 de zile până la maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Agenţiile de mediere nu pot percepe taxe pentru demersurile pe care le fac în vederea recrutării persoanelor fizice care doresc să desfășoare activități ziliere. Noile structuri de mediere vor putea beneficia de fonduri externe nerambursabile pentru formarea profesională a personalului propriu și pentru dezvoltarea capacității administrative.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: http://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

 
Ascultă Jurnal Rural din 23 octombrie 2017