Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nelu Dumitrescu: "Iris este munca mea, este visul meu, este copilul meu!"

Vineri 27 octombrie, Iris aniversează 40 de ani de muzică printr-un concert programat la Beraria H din Bucureşti.

Pare greu de crezut, dar după 40 de ani de muzică sub acest nume, Iris porneşte acum pe un nou drum. Cine ar fi crezut că Iris mai are puterea şi vitalitatea unui nou început de drum? Şi totuşi se întâmplă. Când o să auziţi piesa nouă o să înţelegeţi că Iris mai are ceva de spus în muzica romanească.

Într-o formulă nouă, pe lângă consacraţii Nelu Dumitrescu (tobe, membru fondator al trupei), Relu Marin (claviaturi) şi Nuţu Olteanu (chitară - de asemenea membru fondator al trupei) s-au alăturat alţi rockeri ceva mai tineri: Costi Sandu (voce), Alin Moise (chitară), George Costinescu (chitară bass) şi Cristi Dumitrescu (tobe).

"Avem 42 de ani. Îmi amintesc că în '75 când am venit din armată, i-am cunoscut pe Nuţu şi pe Emil. În decembrie am pus o hârtie mare în faţă şi am zis, uite astea ar putea fi nişte nume de formaţii. Nuţu a fost cel care a zis, hai să ne numim Iris. El era cu ochiul, Emil Lechiţeanu era cu floarea de iris. Am mers cu floarea de iris. Când am lipit în oraş, pe toţi stâlpii de la Universitate la Unirii, am făcut noi afişe de mână şi am lipit, noaptea, să nu ne vadă nimeni. În '76 am început să repetăm, în toamnă am început să cântăm pe la cluburi, am mers la "Clubul de la ora 7", ne-am rugat mult să cântăm şi noi pe scena aceea, şi am reuşit de câteva ori." Nelu Dumitrescu

 

 

În urmă cu doar câteva luni, Iris anunţa pe internet într-un comunicat că Iris a încetat colaborarea cu Cristi Minculescu, Valter Popa şi Doru Borobeică, Nelu Dumitrescu alegând să continue proiectul cu Nuţu Olteanu şi alţi cinci muzicieni. Problema este că ceilalţi membri cu care IRIS nu mai colaborează, continuă să apară în spaţiul public sub acelaşi nume. Explicaţii, de la Nelu Dumitrescu, în interviul acordat programului RFI360.

 

 

"Ce pot eu să spun pe scurt. Ei m-au dat în judecată, în luna Iulie, când încă mai cântam împreună. Problema e că această formaţie este a mea! Eu am condus-o. Deci, nu pot să dau ceva cuiva doar pentru că au cântat aici. Au cântat o grămada la Iris. Au învăţat meserie, de la instrumentişti la solişti vocali, printre care a fost şi Dan Bittman în '84. Tehnicieni, luminişti, sunetişti, au învăţat meserie la formaţia Iris. Formaţia a fost fondată în trei. Un alt coleg al meu după doi ai de zile a plecat în America. Am rămas cu Nuţu Olteanu până în '86, el a plecat apoi la Holograf şi după, în Suedia. Eu am continuat mai departe şi am avut grijă ca această formaţie să fie cea mai bună. De asta a şi ajuns la 42 de ani de activitate. Nimeni nu a dat afară pe nimeni. "

Nelu Dumitrescu continuă: "Drumurile erau despărţite de mult, din 2012. El a revenit atunci sub numele "Cristi Minculescu şi Iris", iar eu am acceptat chestia asta pentru că au fost mulţi artişti care au mai făcut asta. Şi cei de la Direcţia 5 au făcut asta. El a zis, aşa o să se numească şi vreau 50% din bani. Şi am zis, daca oamenii doresc să ne mai audă în formula asta, hai să încercăm o perioadă, cât o ţine. Dar noi înainte am avut, doi solişti vocali, pe Toni Şeicărescu de la Direcţia 5 şi dupa a fost Rafael. Au fost colaborări extraordinare, oamenii au cântat şi şi-au făcut treaba la formaţia Iris. Asta a fost să fie. Deci, formaţia Iris, este munca mea, este visul meu, este copilul meu. Ei au vrut să dea în judecată, este problema lor. Asta e motivaţia, vor şi ei numele de Iris."

Primul single lansat în noua formulă se numeste "Poţi spune orice", iar vineri 27 octombrie trupa promite un concert special la Beraria H. De lansarea unei piese noi, la invitaţi celebri ai rock-ului românesc şi la setlist-ul completat cu reorchestrări şi interpretări ale unor piese precum “Corabia cu Pânze”, “Lumina Zilei”, “Iris”, “Valuri” şi “Tot Zbor”, totul într-un spectacol cu durata de peste 2 ore.  

 

 

"Multe vrem să facem, dar deocamdată suntem cu procesul, cu tristeţea, cu nervii. Concertul din 27 octombrie va fi unul special, va tine mai mult de două ore. În trei luni de zile, am repetat zilnic de la ora 5 la 11 noaptea. Şi în timpul ăsta lucram şi la piesele noi. Am spus, aşa este la Iris. Avem de făcut multe, trebuie să ne schimbam repertoriul uşor uşor, dar vom avea grijă să cântăm piesele de bază ale formaţiei, să nu fie uitate, şi sa ducem visul ăsta mai departe." Nelu Dumitrescu

 

Alte ediții ale emisiunii RFI360: http://www.rfi.ro/tag/rfi360