Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Mono Jacks cântă „Uşor distorsionat”

9 ani, 1 album, 2 EP-uri, mai multe piese single, mai multe formule de trupă, un moment de adio şi o foarte fericită decizie de a relua drumul, decizie care duce acum trupa The Mono Jacks în faţă unei importante realizari. Un nou album!

Septembrie 2008 pare atât de departe. Atunci a fost prima apariţie live pentru noul proiect al lui Doru Trăscau (ex AB4), The Mono Jacks. Numele, un joc de cuvinte între jack-urile mono folosite la chitările electrice şi, patru valeţi. Şi cu toate că trupa a suferit importante modificări de componenţă, tot patru sunt şi astăzi. Doru Trăscau (voce, chitară), Andrei Zamfir (chitară), Cristian Chiru (bas), John Ciurea (tobe).

Atunci, au atras repede atenţia cu piese  „When I Was Gone“, „Maria“, „Push the Pedal“, iar debutul discografic s-a făcut cu memorabilul album „Now in Stereo”. Acum, după atâţia ani şi câteva single-uri în limba română, după mai multe momente de cumpăna, ultimul chiar în această vară, a fost nevoie de câteva săptămâni ca The Mono Jacks să revină cu forţă şi creativitate,  într-un album exclusiv în limba româna, numit „Uşor Distorsionat”.

"Decizia de a cânta în limba română este ceva mai veche, acest album este primul mare examen dacă vrei, în sensul în care, faptul că am decis să facem asta era doar un pas, să reuşim să punem totul pe un suport fizic. Prima piesă în limba română a aparut pe EP-ul care conţinea şi piesa "Gândurile". La "Gândurile" povestea e foarte frumoasa, în sensul următor. Pe mine mă măcina gândul ăsta în perioada aia şi , colegii de trupa nu ştiau pâna in ziua în care am înregistrat melodia, cum sună de fapt versurile. Înregistram la studioul lui Robin atunci şi practic, Robin a fost primul ascultător alături de mine, a acelei piese în varianta în care o ştiţi cu toţii acum. Băieţii au venit ceva mai târziu la studio şi atunci a fost şi pentru ei o primă audiţie, a fost primul moment în care am trecut de la limba engleză, la română.” Doru Trăscau.

Cu puţin înainte de lansarea noului album, The Mono Jacks a prezentat noul single numit „1000 de da”, piesă al cărui prim vers sună astfel:

"Nu mă întrerupe, nu eşti bun de nimic,

Nu purta blugii rupţi, n-ai înţeles nimic,

Nu mă face de râs şi nu lua notă mică

Lumea întreagă oare ce o să zica?"

O piesă ce duce mai departe mesajul unei generaţii, o piesă manifest, după cum explică liderul trupei, Doru Trăscau: „Este, daca vrei, semnul educaţiei şi generaţiei noastre, şi nu numai. Este semnul educaţiei est europene, e o moştenire în spaţiul ăsta al planetei. E felul în care înveţi să-ţi croieşti drum în viaţă, în mod ciudat învăţând mai întâi ce să nu faci, cum să nu faci, cum să nu fi, mereu exemplul este cel negativ, şi nu se potenţează niciodată partea aia interesantă. Dacă vrei, piesa asta este un manifest, pentru sau împotriva acestui fel de a face lucrurile.”

După cum aţi observat poate, şi pe acest album cuvintele ce însoţesc muzica The Mono Jacks, vin exclusiv de la Doru Trăscău: "Partea cu versurile, recunosc, este destul de greu de împărţit, şi nu dintr-o manie de a controla totul, ci pentru că face parte din instrumentul pe care îl folosesc şi e foarte important să reuşesc să mă identific cu tot ceea ce cânt deasupra, sau să reuşesc să modelez cu uşurinţă treaba asta. Altfel, tot ce am reuşit să înfăptuim împreună cu John, Cristi şi Andrei lunile astea, eu cred că se datorează numai bunei inţelegeri şi unei energii absolut spectaculoase din sala de repetiţii, altfel nu reuşeam să construim nimic." Piesa "Un sfert de secundă" a apărut ca single înainte să existe un viitor album The Mono Jacks, acum concretizat prin "Uşor Distorsionat". Piesa aici în varianta acustic în cadrul evenimentului Overground Elements.

Avem aşadar un nou album cu 10 piese, exclusiv în limba română, majoritatea niciodată înterpretate live şi (încă) făra difuzări la radio. Într-o formă fizică surprinzătoare, ieşind din dimensiunile clasice ale unui album pe cd, „Uşor distorsionat” este un produs discografic sub forma unui răsfăţ pentru fani, şi nu numai, o provocare pentru cei patru „valeţi” şi viitorul lor promiţător în cadrul The Mono Jacks. O scurtă prezentare a pieselor de pe acest album, mai jos.

După concertul de la Bucureşti, programat pe 3 noiembrie la Fratelli, The Mono Jacks cântă apoi pe 11 la Londra, în cadrul Fe4st Fest. Pe 17 noiembrie, urmează concert la Craiova în H-Tag Urban, 18 noiembrie Form Space la Cluj-Napoca, 23 noiembrie Brasov la Deane’s şi 24 noiembrie concert la Iaşi, în Oxford Pub. Dar pentru a păstra contactul cu viitoarele apariţii The Mono Jacks, accesaţi https://themonojacks.com/dates/

 „Daca ar fi sa concluzionez într-un fel, cum a luat naştere discul ăsta, asta ar fi pentru mine, multă, multă voie bună." Doru Trăscau

Foto articol: Năluca (concert Club Control); TheMonoJacks.com (inregistrare album studio Unda)

 

Alte ediții ale emisiunii RFI 360: http://www.rfi.ro/tag/rfi360