Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Laszlo Borbely: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este mâna întinsă a premierului către toate instituţiile interesate de acest domeniu

Invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde este Laszlo Borbely, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, ​fost ministru al Mediului. Tema: implementarea conceptului de dezvoltare durabilă în România.

"România are o strategie de dezvoltare durabilă din 2008 şi nu sunt străin de acest domeniu, pentru că fiind ministru al Mediului din 2010, am fost un an de zile preşedintele Comisiei de Dezvoltare Durabilă la nivelul ONU. Şi atunci, pentru prima oară, mi-am dat seama nu numai că ar trebui să vorbim mai mult despre dezvoltare durabilă, dar şi cât de complexe sunt aceste acţiuni, dacă încerci să le aplici în practică", spune Laszlo Borbely.

 

"Parlamentul României (...) a adoptat o Declaraţie în legătură cu Agenda 2030, care s-a adoptat în 2015 la Adunarea Generală ONU şi care pentru prima oară în cele 17 obiective mari şi 169 de ţinte mai precise, încearcă să cuantifice tot ceea ce ţine de ceea ce este în jurul nostru, ceea ce ţine de societăţile noastre. În acea Declaraţie printre altele s-a specificat că sugerăm, Parlamentul Guvernului, să înfiinţeze un asemenea departament, să vină Guvernul cu un raport cam ce s-a făcut până acum din strategia adoptată în 2008 şi evident să revizuiască această strategie cât de curând", explică el.

"Trebuie să ai un departament de coordonare, care să fie de fapt mâna întinsă a premierului şi care să discute cu toate instituţiile interesate", declară coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul SGG.

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

Emisiunea Planeta Verde din 6 noiembrie 2017. Invitat: Laszlo Borbely. Tema: dezvoltarea durabilă