Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea ”revoluție fiscală” din noiembrie

tudose_cod_fiscal.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Modificarea Codului fiscal urmează a fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă în şedinţa de astăzi a guvernului, iar actul normativ va prevedea şi transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Măsura este contestată de sindicate, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestată de către primari, care au susţinut că astfel se vor reduce considerabil încasările la buget şi, prin urmare, banii pentru investiţii. Noile prevederi fiscale au fost criticate şi de patronate, dar şi de către preşedintele Iohannis, care a spus că ”marea revoluţie fiscală” se transformă într-o ”bulversare fiscală” ce va duce România ”într-o aventură economică şi fiscală cu final trist”.

Principalele măsuri cuprinse în ordonanţa de urgenţă care ar urma să fie adoptată de cabinetul Tudose sunt transferul contribuţiilor în sarcina angajatilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,25%.

Principala măsură contestată de către sindicate este cea privind transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, care va duce, în opinia acestora, la scăderea salariilor. Atât premierul Mihai Tudose, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au susţinut că trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat nu va genera reduceri de salarii ci, dimpotrivă, ”este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea”.

Doar că sindicaliștii au altă părere. De exemplu, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici spun că ”revoluţia fiscală” diminuează cu 25 % veniturile angajaţilor prin transferul contribuţiilor către salariați, așa că funcţionarii publici se vor alătura tuturor acţiunilor de protest organizate de confederaţiile sindicale.

Discutăm noile măsuri fiscale cu analistul economic și financiar Constantin Rudnițchi.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul de prânz din 08 noiembrie 2017