Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


George Vulcănescu : ”Raptul” comis prin reducerea contribuțiilor la Pilonul doi de pensii, posibil neconstituțional

pensionari.jpg

Image source: 
AFP

S-a decis: contribuția obligatorie la fondurile de pensii administrate privat, așa numitul Pilon II, va scădea de la 1 ianuarie de la 5,1%, cat este in prezent, la 3,75%.

 

Guvernul a adoptat măsura prin controversata ordonanță de urgență care a trecut rapid prin executiv săptămâna trecută, după ce a negat vehement în repetate rânduri că se va atinge de acești bani.

Organizația analiștilor financiari CFA Romania avertizează că această diminuare a contribuției în valoare relativă conduce la scăderea semnificativă a veniturilor viitorilor pensionari ai României care sunt astfel expuși din ce în ce mai mult la voința politică privind modul de calcul și valoarea punctului de pensie în viitor și au un cuvânt din ce în ce mai mic de spus în ceea ce privește bunăstarea lor pe termen lung.

Analistul economic George Vulcănescu, invitatul zilei în Actualitatea de Prânz, spune că s-a comis ”un rapt” posibil neconstituțional pentru că executivul a afectat indirect proprietatea privată a fiecărui salariat luând acești bani destinați altfel asigurării unei pensii private. Ascultați integral interviul realizat de Lea Berzuc...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Invitatul zilei de 13 noiembrie, analistul economic George Vulcănescu.