Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mâncare tot mai scumpă. Fermierii spun că nu sunt ei de vină

industrie_alimentara_2.jpg

În ultimele 60 de zile prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei
În ultimele 60 de zile prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei
Sursa imaginii: 
RFI

Ministerul Agriculturii cere ajutorul Consiliul Concurenței pentru a analiza scumpirea alimentelor, în special la ouă, carne și produse lactate. Analizele instituției nu au scos în evidență motive obiective, iar ministerul nu are instrumente pentru a interveni, spune Petre Daea.

Situația pare paradoxală în condițiile în care România a înregistrat în acest an recorduri istorice la nouă culturi agricole, ceea ce arată dimensiunea potențialului de care dispune, după cum a anunțat tot ministrul agriculturii. Petre Daea spune că ”datorită cercetării și nu numai”, România a realizat în prezent cea mai mare producție de porumb din istorie, deși nu a oferit cifre în acest sens.

Datele sunt însă mai puțin optimiste atunci când vine vorba de plus-valoarea adusă de acest domeniu. Deficitul României în comerțul cu produse agroalimentare s-a majorat de peste două ori în primele opt luni, la 820 milioane de euro, însă în ușoară scădere față de primul semestru, când a depășit 1,064 miliarde de euro, conform datelor MADR.

”Cerem sprijinul Consiliului Concurenței pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înțelegere între comercianți, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenței în care solicită instituției să analizeze scumpirea alimentelor”, a precizat Petre Daea. El susține că ”a luat la pas” mai multe piețe și magazine din București și a constatat ”anomalii și lucruri de neînțeles”, în condițiile în care nu au fost înregistrate creșteri în costurile de producție, însă prețul alimentelor s-a dublat la raft, în unele cazuri. ”De exemplu, carnea de porc a scăzut la producători, iar la raft crește. Oul pleacă de la producător cu 36 de bani și ajunge la raft cu un leu, iar la unt este o situație similară. Sunt anomalii și lucruri de neînțeles”, a explicat ministrul agriculturii.

Analiștii amintesc de creșterea tarifelor la energie și carburanți, dar și o depreciere rapidă a leului, care au însemnat costuri în plus pentru producători și transportatori și, implicit, prețuri mai mari la raft pentru principalele produse alimentare, însă nu o dublare a acestora. Ouăle au ajuns să coste în prezent peste un leu bucata, iar prețul untului aproape că s-a dublat și el.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România susține că în ultimele 60 de zile prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei, iar fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei. În același timp, prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20%, iar prețul la carnea de vită se menține stabil și cu tendințe de scădere.

Mary Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România, spune la RFI că asupra fermierilor se fac presiuni pentru a scădea și mai mult prețurile.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul de prânz din 20 noiembrie 2017