Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum prevenim atacurile urşilor? Şeful Comisiei pentru Mediu din Senat: „Cel mai bine a funcţionat hrănirea urşilor în mediul lor”

cum_prevenim_atacuri_ursi_sef_comisie_mediu_senat.jpg

Atacurile urşilor mobilizează autorităţile. Cu ce efecte? (Sursa foto: pixabay)
Atacurile urşilor mobilizează autorităţile. Cu ce efecte? (Sursa foto: pixabay)

Autorităţile vor face un recensământ al urşilor din pădurile României. Demersul ar putea fi însă finalizat de-abia peste trei ani, anunţă Ministerul Mediului. Precizările au fost făcute într-o dezbatere organizată recent de Comisia pentru Mediu a Senatului, în contextul înmulţirii cazurilor de carnivore mari care-şi fac apariţia în zone populate de oameni.

Preşedintele Comisiei pentru Mediu a Senatului, senatorul USR Allen Coliban, spune la emisiunea Planeta Verde, realizată de Cosmin Ruscior, că o soluţie ar putea fi hrănirea urşilor în pădure: „Eu vin din Braşov. Ţin minte că în anii 80, cred că era 1985, vizavi de casa bunicilor mei, care nu este aproape de pădure, cred că faci doi kilometri ca să ajungi în pădure şi e undeva la mijlocul străzii, vizavi sărise o ursoaică cu pui, vedeai dimineaţa urmele pe gard. După aceea se ştie, începuse problema cu urşii gunoieri, de au ajuns şi pe Discovery, în zona Răcădău. Discutând cu custodele ariei de la Braşov, mi-a spus că au încercat să închidă containerele, au încercat să le împrejmuiască, au încercat să le îngroape. De fapt, ce a funcţionat cel mai bine a fost hrănirea urşilor în mediul lor”.

„Putem să mergem inclusiv pe măsuri de prevenţie. Nu e vorba numai de garduri electrice, care într-adevăr sunt o măsură eficientă în anumite situaţii, dar putem vorbi despre câini de pază, putem vorbi despre încurajarea unor metode, păşunatul tradiţional fiind una dintre ele”, explică şeful Comisiei de Mediu din Senat.

 

Ediţii anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/emisiuni/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 20 noiembrie 2017. Invitat: Allen Coliban. Tema: atacurile urşilor