Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre Brexit. E clar că nimic nu e clar încă

negocieri_brexit.jpg

Deschiderea negocierilor comerciale cu Londra necesită mai întâi soluţionarea condiţiilor Brexit-ului
Deschiderea negocierilor comerciale cu Londra necesită mai întâi soluţionarea condiţiilor Brexit-ului
Image source: 
RFI

Marea Britanie își va onora angajamentele asumate ca stat membru al Uniunii Europene, dar suma pe care Londra o va plăti pentru Brexit este supusă negocierilor, spune un purtător de cuvânt al premierului Theresa May.

Deschiderea negocierilor comerciale ale Bruxelles-ului cu Londra necesită mai întâi soluţionarea condiţiilor ieșirii din spațiul comunitar, precum consecinţele despărţirii asupra Irlandei sau încheierea socotelilor financiare. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a dat termen până la începutul lunii decembrie Regatului Unit să avanseze în aceste dosare prioritare, pentru ca să le poată propună ”Celor 27” să accepte începerea celei de a doua faze a negocierilor la viitorul summit european de la jumătatea lui decembrie.

Londra cere în mod insistent să se deschidă cât mai rapid posibil aceste negocieri cu privire la această relaţie între cei doi parteneri după consumarea divorţului.

La ultimul summit european, în octombrie, Bruxelles-ul a acceptat să lanseze ”preparative interne” în vederea discuțiilor viitoare. Pe acest fond, negociatorul şef din partea UE al Brexitului, Michel Barnier, a anunţat că Uniunea Europeană este pregătită să ofere Londrei ”cel mai ambţios” acord comercial după Brexit, cu condiţia ca Regatul Unit să respecte condiţiile de divorţ. ”Dacă reuşim să negociem o retragere ordonată şi să stabilim reguli de joc echitabil pentru viitor, viitoarea noastră relaţie va avea toate motivele să fie ambiţioasă”, a declarat Barnier. În aceste condiţii, ”Uniunea Europeană va fi pregătită să ofere abordarea sa cea mai ambiţioasă în tratatele de liber-schimb” cu Regatul Unit, a adăugat el.

Discutăm stadiul negocierilor cu Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles, și cu Petru Clej, corespondent al RFI la Londra.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul de prânz din 21 noiembrie 2017