Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cu cât înmulțește industria alimentară valoarea producției agricole?

frumosu_dragos_rfi.jpg

Acum circa zece ani, industria alimentară din România însemna aproape 1.500 de fabrici
Acum circa zece ani, industria alimentară din România însemna aproape 1.500 de fabrici
Image source: 
RFI

Industria alimentară din România se arată mult ”mai mare” decât poate produce deocamdată agricultura locală. În ciuda unor privatizări uneori discutabile, capacitatea de producție depășește ceea ce trimit fermierii spre fabrici.

Acum circa zece ani, industria alimentară din România însemna aproape 1.500 de fabrici, făbricuțe, ateliere și centre de producție. La ora actuală au rămas mai puțin de o treime, deși toată lumea este de acord că o astfel de industrie este cea care aduce plus-valoare în domeniu.

Chiar și în aceste condiții, producția de alimente și băuturi din România, cu o cifră de afaceri de circa 11 miliarde de euro anual, realizează în fiecare an 8,72 milioane de tone de produse alimentare, dintre care aproape 14% sunt exportate. Valoarea adăugată realizată de industria alimentară reprezintă aproape un sfert din totalul valorii adăugate a industriei prelucrătoare.

Ținând cont de aceste date, e greu de înțeles de ce un domeniu cu bază largă de aprovizionare și perspective bune este mai mereu în suferință. Dezbatem subiectul și căutăm răspunsuri cu Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 13 noiembrie 2017