Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre moarte şi dincolo de ea, în ultimul album Bucium

Trupa Bucium lansează pe 23 noiembrie un nou material discografic numit "Mioriţa", albumul fiind insoţit de un turneu naţional de promovare.

Este al treilea album al trupei după debutul din 2008 cu "Voievozii", şi mai recentul "Live în Codrul Ascuns", albumul nou imortalizează şi compoziţii cântate în concertele live Bucium la începutul anilor 2000. Andi Dumitrescu este liderul trupei Bucium. "De departe, cel mai greu născut Bucium. Foarte multe probleme de ordin tehnic, de ordin financiar, personal. A fost pentru noi o povară, toţi anii ăstia, si acum îl eliberam lumii şi cred că sunt momentele cele mai fericite. E foarte greu să ţi atâta muzică doar pentru tine şi cei apropiaţi, şi să nu ajungă de fapt unde ţi-ai dorit mereu, şi anume să-şi înceapă călătoria. Sunt compoziţii cântate live. Reprezintă cam o treime din set-list-ul nostru de concert, însă mereu este mai simplu pentru public să descopere întâi piesele şi pe urmă să vină la concert decât invers. Cu noi cam asta s-a întâmplat. Oamenii care veneau la concerte, reveneau, ca să asculte piesele, neputând să le asculte şi acasă."

La fel ca precedentul album "Live în Codrul Ascuns" şi "Mioriţa" beneficiază de o prezentare grafică specială, trupa inventând un nou format de packaging al CD-ului audio, de 21x21 cm, CD însoţit de coduri de download ale albumului digital. Albumul "Mioriţa" fiind o altă pagină Bucium dedicată momentului tragic Colectiv, pe acest album linia de bas fiind asigurată de regretatul Alex Pascu. "E întradevar şi pentru noi uimitor. Robert, basistul nostru, era plecat în Statele Unite. Nu vroiam să întârziem deadline-ul, ne setasem nişte termene în care să terminam înregistrările la album şi el a fost cu ideea, roagă-l pe Alex, ca să nu întârziem cât era el plecat, să inregistreze albumul. Alex Pascu l-a tras cu două săptămâni înainte de Colectiv, în două zile. I-a luat foarte puţin. E impresionant ce face el pe acest album. La fiecare ascultare, mie îmi este foarte greu să nu mă focalizez pe bas." Andi Dumitrescu

 

 

"La acest album a lucrat Radu Mircea Adrian, cel care a făcut şi grafica pentru "Mantras of War" de la Goodbye To Gravity. După Colectiv am intrat in legatură şi am lucrat excelent împreună. Ne-am dorit să oferim oamenilor, albume pe care sa le dorească în colecţie, să le descopere acasa în sumedenia de detalii pe care noi le-am pus acolo şi Radu a înţeles exact ceea ce ne dorim. A desfasurat o muncă titanică şi rezultatul e şi pentru noi impresionant. Sunt 14 ilustraţii la un nivel de detalii care e foarte aproape de nebunie, din punctul meu de vedere. La fel este şi pe partea muzicală, un album plin de detalii, foarte stufos. Este un album "one shot", adică nu există pauze între piese. Noi încercăm să fim pe toate planurile, o trupă care să ofere mai mult. Şi în live încercăm să fim o trupă însoţită de multimedia, încercăm în spate să existe proiecţii sincronizate cu muzica şi la fel şi pe partea grafică, sperăm că suntem exact unde trebuie." Andi Dumitrescu, liderul trupei Bucium.

 

 

Primele cântece de pe "Mioriţa" s-au născut la începutul anilor 2000, iar ele nu au fost înregistrate atunci din cauza lipsei posibilităţilor tehnice şi materiale. Aşa se face că aceste piese au rămas în aşteptare, trupa preferând să lucreze piesele în apariţiile live pentru a le aduce la nivelul dorit. Un album construit aşadar în 17 ani, dar care rămâne actual, atât din perspectiva tehnică, dar şi din punct de vedere al maturităţii artistice. Revine, Andi Dumitrescu: "Totul a pornit de la o culegere de poezie populară, foarte stufoasă, 600, 700 de pagini. Structurată, cum fac folcloristii pe teme, nuntă, înmormântare, colinde şi aşa mai departe. Ce m-a impresionat e că, toate versurile alea erau foarte sincere, erau patimile, temerile, dorurile unor oameni care au existat. Asta era practic singurul lucru care rămăsese din vieţile lor. Mioriţa asta conţine, texte şi idei de texte din acea culegere populară. E ca şi cum am încercat să transmitem mai departe ceea ce au simţit oamenii de atunci.(...) În "Mioriţa", ne-am dus exact în jurul acestui mit. Un mit din punctul meu de vedere care se înrudeşte foarte mult cu mitul "marii treceri". Tot albumul este cumva structurat în jurul morţii. Există un erou, exista un fir epic. Nu sunt evidente pentru toată lumea. Nu o sa vezi un scenariu de film cu etape foarte clare, însă poţi lega piesele intre ele. Sunt trei componente: visele eroului înainte de moarte, momentul morţii şi piesele de după moarte. Astfel trebuie privit discul. Din punctul meu de vedere, mitul mioritic este un mit, cum să spun, căzut în derizoriu. E considerat fatalismul românesc şi lipsa noastră de reacţie în faţa provocărilor, din punctul nostru de vedere, nu are nici cea mai mică legatură cu tot ceea ce ştie publicul despre acest mit. Nici nu vreau să spun eu în cuvinte ce înseamnă acest mit pentru noi pentru că este mai important să asculţi discul, să te uiţi în spatele versurilor şi fiecare să tragă propria concluzie."

 

 

Concertul de lansare este programat Joi, 23 noiembrie, începând cu ora 21. La concertul din Expirat, Halele Carol, trupa îi are ca invitaţi pe Dora Gaitanovici, vocea de pe Frunză verde foi mărunte, Bogdan Luparu de la Bucovina, Cosmin Popescu de la Days of Confusion şi pe Cezar Popescu de la Viţa de Vie/Days of Confusion. Interviul acordat de Andi Dumitrescu, Mihai Balabaş şi Alexa Nicolae în cadrul programului RFI360, poate fi ascultat în intregime, în player-ul de mai jos.

 

Toate edițiile emisiunii RFI360: http://www.rfi.ro/tag/rfi360

 
Interviu Bucium, în cadrul programului RFI360