Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicatele se alătură protestelor organizate de societatea civilă

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Blocul Național Sindical, Cartel Alfa și organizațiile civice anunță acțiuni comune de protest împotriva modificării legilor justiției și a legislației fiscale. Se anunță proteste de stradă și se cere demisia guvernului.

Zeci de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale Blocul Național Sindical (34 de federații profesionale) și Cartel Alfa (41 de federații profesionale) cheamă oamenii la proteste în stradă duminică, 26 noiembrie 2017, cu începere de la ora 18.00. Inițiatorii protestelor cer retragerea legilor justiției și a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

Una dintre organizațiile neguvernamentale, Inițiativa România, motivează protestele arătând că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010.

”Confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional declanșat de Guvern împotriva societății civile, atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE, haosul fiscal și deprecierea accelerată a leului, creșterea prețurilor și a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene și NATO. Consecințele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunității politicienilor și a sărăciei”, transmite Inițiativa România.

Discutăm despre anunțatele proteste cu directorul executiv al Inițiativei România, Mihai Polițeanu:

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul de prânz din 22 noiembrie 2017