Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șef nou la CNAS. Se schimbă ceva? În bine?

card_2.jpg

Image source: 
RFI

Numirea unui nou președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ridică mai multe întrebări. Laurențiu Teodor Mihai a fost până acum director al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice. Acum trei săptămâni, el cerea demisia ministrului sănătății.

Laurențiu Teodor Mihai a fost numit în funcția de membru al Consiliului de Administrație și președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate prin decizie a premierului. Numirea de acum vine după ce la 1 septembrie, primul ministru anunța că îl schimbă pe fostul șef al CNAS după ce acesta a fost reținut de procurorii DNA într-un dosar în care sunt cercetare decontări ilegale.

Laurențiu Mihai a fost în ultimii 8 ani director executiv al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice. În prezent, APMGR reunește cele mai importante companii din domeniul producției de medicamente generice prezente pe piața românească, fiind una dintre cele mai puternice organizații de lobby din industria farma. De asemenea, se știe că a activat în cadrul Serviciului Român de Informații ca medic de familie, din mai 1997 pâmă în octombrie 2004.

La începutul lunii noiembrie, Laurențiu Mihai cerea demisia ministrului sănătății Florian Bodog, pe care îl acuza de un ”dezastru în domeniul asigurării medicamentelor pentru populație”. APMGR a contestat creșterea unei taxe specifice pentru industria farma (taxa clawback), despre care spune că a crescut în trimestrul 3 cu un sfert față de nivelul din 2016. Asociația susține că această majorare va duce la dispariția și mai multor medicamente ieftine de pe piață.

Laurențiu Teodor Mihai va fi nevoit să se ”desprindă” de industria pe care a reprezentat-o și să gândească unitar soluții pentru sistemul de sănătate, având la dispoziție un buget în creștere de la an la an, spune la RFI medicul Florin Chirculescu.

El este președinte al Sindicatului Medicilor ”Ioan Cantacuzino” și şef al Secţiei de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul de prânz din 23 noiembrie 2017