Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 27 noiembrie

jurnal_rural_11.jpg

În Franța, justiția a suspendat autorizația de comercializare a două noi pesticide produse de compania americană Dow
În Franța, justiția a suspendat autorizația de comercializare a două noi pesticide produse de compania americană Dow
Image source: 
RFI

Situație inedită la Agenția Plăți și Intervenție pentru Agricultură – sistemul prin care sunt plătite subvențiile către fermieri nu mai are o firmă care să se ocupe de el. SIVECO, cea care l-a pus la punct, anunță că i-a încetat contractul încă din luna iunie.

Licitația pentru mentenanța, extinderea și dezvoltarea sistemului informatic al APIA, lansată oricum târziu deși România riscă să piardă subvenții europene, este blocată de acuzații legate de posibile conflicte de interese, decizii considerate abuzive în procesul de evaluare și pretinsă lipsă de obiectivitate în alegerea operatorului.

Miza este un contract de aproape 100 milioane lei. Toate acestea se desfășoară sub presiunea unui calendar strâns în care subvențiile trebuie plătite, respectiv fără întârzieri până la 30 iunie 2018. Funcționarea defectuoasă a sistemului informatic sau implementarea întârziată a modificărilor frecvente impuse de Bruxelles privind Politica Agricolă Comună înseamnă posibile penalități suportate din buget de zeci sau sute de milioane de euro, în funcție de decizia Comisiei Europene.

În campania de plăți 2017, aflată în desfășurare, mai sunt de plătit peste 1,5 miliarde de euro până la 30 iunie 2018. Până în prezent, sistemul a fost gestionat de Siveco, unul dintre cei mai mari producători locali de software și integratori IT. Prin aplicația software au fost plătite, până în prezent, peste 20 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce a ridicat gradul absorbției de fonduri europene pentru agricultura românească la peste 98%.

Parlamentul vrea ”Legea Muntelui”

Patru parlamentari au iniţiat un proiect legislativ prin care vor să modifice Legea muntelui şi propun înfiinţarea Consiliului Naţional al Muntelui. Acesta ar urma să asigure legătura dintre guvern şi reprezentanţii zonei montane, pentru a pune în aplicare strategiile şi politicile specifice zonei.

Inițiatorii legii propun și înființarea unui așa numit Comitet de Masiv, pentru fiecare grupă de munţi, cu rol consultativ în aplicarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare şi protecţie a mediului montan, la nivelul teritoriului respectiv.

În final, legea ar trebui să ducă la crearea de noi locuri de muncă, evitarea exodului populaţiei tinere, obţinerea de venituri suplimentare pentru fermieri, prin posibilitatea vânzării produselor obţinute în fermă și creşterea nivelului de bunăstare a populaţiei. De asemenea, se are în vedere dezvoltarea unor parteneriate public-private cu scopul valorificării potenţialului local, valorificarea pe plan local şi naţional a produselor montane, constituirea sau dezvoltarea formelor asociative, dar şi creşterea ponderii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii în industria agroalimentară.

Pentru programul de încurajare a activităţilor din zona montană guvernul ar trebui să aloce 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani, de la bugetul de stat şi din Fondul Suveran de Investiţii al României.

În plus, iniţiatorii legii propun ca familiile tinere de agricultori de munte, care îşi întemeiază gospodării şi cresc animale în echivalent a 5 unităţi de vită mare, să fie scutite de impozitul agricol şi impozitul pe venitul realizat din agricultură timp de 5 ani de la înfiinţare şi de 50% din acestea, în anii următori.

Agricultură inteligentă în Grecia

În Grecia, guvernul intenţionează să utilizeze sistemul de monitorizare a pământului, Copernicus, pentru a maximiza potenţialul unei agriculturi inteligente, care va ajuta ţara să-şi asigure poziţia în perioada post-criză.

Ministrul grec al politicii digitale spune că produsele greceşti nu vor mai fi la fel de competitive pe piaţa mondială, dacă vor continua să fie produse aşa cum sunt în prezent, asigurând că trecerea la agricultura inteligentă este un pas progresiv necesar. Autorităţile elene au anunţat deja intenţia de a înfiinţa o Agenţie Spaţială, care să se interconecteze cu principalele centre de cercetare greceşti şi internaţionale, urmând ca în curând Grecia să dispună de un sistem propriu de micro-satelit, care va fi creat exclusiv de universităţile din Grecia.

Oferind agricultorilor acces la tehnologia digitală de vârf, ambiţia Comisiei Europene este de a face agricultura mai competitivă, de a reduce impactul asupra mediului, de a reduce preţurile la alimente şi de a informa mai bine consumatorii cu privire la alimentele pe care le consumă.

Franța suspendă folosirea a două pesticide

În Franța, justiția a suspendat autorizația de comercializare a două noi pesticide produse de compania americană Dow, acuzate de o asociație ecologistă că prezintă riscuri sporite pentru sănătatea albinelor. Cele două pesticide vizate, Transform și Closer, deja autorizate în 41 de țări, inclusiv în Statele Unite, Canada și Africa de Sud, au primit autorizația de comercializare la sfârșitul lunii septembrie de la Agenția franceză pentru siguranță sanitară.

Această autorizație ”a fost suspendată până când se va decide pe fondul legalității sale”, a decis Tribunalul Administrativ din Nisa, sesizat de o asociație ecologistă. Avocatul companiei americane s-a declarat ”uimit” de decizie, ale cărei ”consecințe imediate sunt, tocmai, un prejudiciu pentru agricultorii francezi care se vor orienta spre alte produse care nu dețin un profil ecotoxicologic atât de favorabil”.

Aceste pesticide sunt folosite în tratamentul contra afidelor din câmpurile agricole și din fermele de fructe și de legume, grație unei substanțe active, sulfoxaflor, descrisă drept ”un neonicotinoid de nouă generație”, potrivit mai multor studii științifice.

Pesticidele din familia neonicotinoidelor, dăunătoare pentru albine, sunt pe cale de a fi interzise în Franța.

Ascultă Jurnal Rural din 27 noiembrie 2017