Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Only in Brussels!", o incursiune în inima instituţiilor europene

Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles, și-a lansat săptămâna trecută  cartea "Only in Brussels". Este o incursiune în inima instituţiilor europene. De ce "Only in Brussels!" şi cum s-a născut ideea acestei cărţi? Andreea Orosz a stat de vorbă cu Mihaela Gherghişan, jurnalist care relatează despre chestiuni europene din 1995.

„S-a născut într-un mod neaşteptat. Mie întotdeauna mi-a plăcut să scriu, dar nu am avut niciodată curajul. Deci, mai mult decât scriu ca ziarist pentru presă, pentru că ştiu că nu rămâne, este efemer, nu am avut curajul. La un moment dat, o prietenă a venit la Bruxelles cu un grup de ziarişti, ea însăşi a fost ziaristă, acum se ocupă de proiecte de media şi comunicare, şi mi-a oferit cartea ei despre UE şi eu i-am spus 'măi, dar toată lumea scrie, numai eu nu'. Şi femeia, foarte simplu, s-a uitat la mine şi mi-a zis 'scrie'!

Şi atunci mi-am dat seama de un lucru, că eu eram foarte frustrată de faptul că UE este foarte prost comunicată şi este un mare păcat, pentru că nu a făcut numai rău, a făcut şi foarte mult bine, şi face foarte mult bine şi sper să continue să ajute, şi de asta mi-am spus este mare păcat că acest proiect există şi că el nu este deloc nici apreciat, nici ajutat, pentru moment, este mai degrabă distrus de interese politicianiste în diferite state membre, de oameni care de obicei sunt inconştienţi, bănuim, şi care fac foarte mult rău, şi m-am gândit să o scriu la modul ludic, este scrisă pentru toată lumea, dar sunt şi foarte critică şi amar de critică cu cei care au distrus proiectele de comunicare de la Bruxelles.

Nu există neapărat un public ţinţă. Eu spun, în primul rând, tinerii, că eu cred că salvarea dacă vine, a societăţii europene, în general, de acolo vine, normal. În primul rând tinerii şi tinerii pot fi de diferite orientări, pot fi studenţi, cum pot fi oameni tineri care au început să muncească şi aşa mai departe. Poate fi citită chiar şi de unii politicieni, poate fi citită chiar de cei pe care îi menţionez cu nume şi prenume în carte, ca Michel Barnier, Jean Claude Junker şi aşa mai departe. Poate fi citită de oricine, de absolut oricine, care are cât de cât curiozitatea acestora. Am încercat, îţi spun, să o ţin ludică şi chiar amuzantă pe alocuri, pentru că îmbin destul de mult cazuri umane. Deci eu nu povestesc ce se întâmplă în sala de presă, nu vorbesc în jargon - nu, asta nu ai să vezi în cartea mea, urăsc jargonul, îl detest.

Mihaela Gherhișan mai spune că a ales acest titlu "Only in Brussels!" pentru că Bruxelles “este singurul loc din lume în care se comunică în felul ăsta şi în care, din păcate, comunicarea a fost complet ratată. Este sufletul UE. Acolo se fac de fapt toate târgurile şi deal-urile, chiar şi cele care, până la urmă, sunt votate în Strasbourg, de Parlamentul European, tot la Bruxelles îşi au originea.

Invitată la Tânăr în Europa: Mihaela Gherghișan

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europa: http://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

Emisiunea Tânăr în Europa, 29 noiembrie 2017
757