Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Washington și Phenian – cine pe cine împinge la confruntare directă?

racheta_phenian.jpg

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe spune că potenţialul unui război cu Coreea de Nord creşte cu fiecare zi
Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe spune că potenţialul unui război cu Coreea de Nord creşte cu fiecare zi
Image source: 
Wikimedia

SUA şi Coreea de Sud au început exerciţiile de luptă aeriană Vigilant Ace 18 în Peninsula Coreeană, ceea ce a provocat nemulţumirea Phenianului. Liderii nord-coreeni acuză Statele Unite că aduc regiunea în pragul unui război nuclear.

Manevrele militare vin în contextul în care atât oficiali din SUA, cât şi din Coreea de Nord fac declaraţii privind riscul crescând de izbucnire a unui război. Într-o declaraţie a Ministerului de Externe de la Phenian se afirmă că preşedintele american Donald Trump ”cerşeşte un război nuclear” prin ceea ce Phenianul a numit ”un joc nuclear periculos în Peninsula Coreeană”.

Un comentariu apărut în ziarul Rodong Sinmun afirmă că exerciţiile aeriene comune SUA - Coreea de Nord împing regiunea ”în pragul unui război nuclear”. Conform materialului din Rodong Sinmun, manevrele militare arată că ”acţiunile inamicilor pentru începerea unui război nuclear au ajuns într-o fază periculoasă. Este o provocare deschisă adresată Coreei de Nord, care poate duce în orice moment la un război nuclear”, se mai arată în articol.

Recent, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe declara că potenţialul unui război cu Coreea de Nord creşte cu fiecare zi, în opinia sa, Coreea de Nord reprezentând ”cea mai mare ameninţare imediată la adresa Statelor Unite”. De asemenea, un senator republican a anunţat că va cere Pentagonului să nu mai trimită însoţitori ai militarilor americani în Coreea de Sud.

Discutăm situația din Peninsula Coreeană și implicațiile declarațiilor cu Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning și fost consilier prezidențial pentru Afaceri Strategice și Politică Externă.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul acordat RFI de Iulian Chifu
392