Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua Politică Agricolă Comună va fi mai simplă și mai flexibilă – Phil Hogan

hogan_1_eu.jpg

Uniunea Europeană ar trebui să se limiteze la definirea parametrilor și a obiectivelor politice ale PAC
Uniunea Europeană ar trebui să se limiteze la definirea parametrilor și a obiectivelor politice ale PAC
Image source: 
RFI

Încet, încet, apar detalii despre cum va arăta viitoarea Politică Agricolă Comună. Comisia Europeană planifică o schimbare fundamentală de curs. Cei doi piloni activi acum ar trebui să rămână în continuare pentru plăți directe și măsuri de dezvoltare rurală.

Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură și dezvoltarea rurală a făcut public un document oficial cu o serie aspecte de care statele membre vor fi obligate să țină seama la elaborarea și implementarea viitoarei Politici Agricole Comune. Față de exercițiile financiare anterioare, cel de după 2020 va responsabiliza și mai mult autoritățile naționale privind acordarea plăților către fermieri.

Odată cu următoarea reformă agrară, Comisia Europeană planifică o schimbare fundamentală de curs. Cei doi piloni cunoscuți ar trebui să rămână în continuare pentru plăți directe și măsuri de dezvoltare rurală, dar, în viitor, Uniunea Europeană ar trebui să se limiteze la definirea parametrilor și a obiectivelor politice ale PAC. Statele membre vor fi responsabile de punerea în aplicare a politicii agricole comune. Pentru a face acest lucru, acestea vor elabora planuri strategice naționale privind PAC, care vor fi revizuite, aprobate și monitorizate de către Comisie.

Eliminarea plății pe înverzire în forma sa actuală este, la acest moment, cea mai de impact decizie luată la nivelul Uniunii Europene. Comisarul Phil Hogan a arătat că sistemul actual nu doar că a pus piedici fermierilor, dar nici nu și-a dovedit eficiența. Oficialul a atras însă atenția că deși regulile actuale de greening trebuie modificate, acest lucru nu înseamnă că nu vor fi impuse noi reguli care să mențină exploatațiile într-o relația bună cu clima și mediul.

Discutăm previziunile cu Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles.

Și tot în emisiunea de astăzi ascultați un reportaj în inima Bărăganului, despre un profesor de matematică devenit fermier cu ajutorul fondurilor europene.

Răzvan Ștefan Dumitru, inginer auto devenit profesor de matematică, a ajuns agricultor cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană. În comuna Dudești din județul Brăila. ”Dacă nu erau banii aceștia, nu era nimic din ce avem acum. Cu bani proprii nu aveam cum să fac ce am realizat până acum”, spune Răzvan Ștefan Dumitru.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: http://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 4 decembrie 2017
462