Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ierusalim este capitala Israelului – Donald Trump. Anunțul aruncă în aer procesul de pace în zonă?

trump_israel.jpg

Trump va dispune să se pregătească transferul Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim
Trump va dispune să se pregătească transferul Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim
Image source: 
RFI

Președintele Statelor Unite Donald Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului. Este o răsturnare a deceniilor de prudenţă americană în acest dosar, care vine în pofida avertismentelor liderilor din regiune, care se tem de o intensificare a violenţelor.

Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, scrie France Presse, poate declanşa un război, liderii palestinieni considerând că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care aspiră.

Anunțul lui Trump referitor la Ierusalim vine în timp ce tot el se declară hotărât ”să ajungă la un acord durabil” între israelieni şi palestinieni.

”Pe 6 decembrie 2017, preşedintele Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului”, a anunţat un reprezentant al administraţiei sub protecţia anonimatului, insistând asupra ”recunoaşterii unei realităţi” istorice şi totodată contemporane.

Preşedintele Trump va dispune totodată să se pregătească transferul Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va stabili însă un calendar al acestei mutări, care ar urma să dureze ”ani de zile”, fiind necesar să se găsească un amplasament, să se finanţeze şi să se construiască un nou sediu.

În sprijinul raţionamentului său, Trump amintește că o întârziere a recunoaşterii Ierusalimului drept capitală ”nu a ajutat, timp de peste două decenii, să se ajungă la pace”.

Comentăm implicațiile acestui anunț cu Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Diaconescu