Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanț DNA: Inculpați cu funcții de conducere fraudează banul public după anumite rețete. Care e adevăratul stat paralel?

O treime din cei aproxmativ o mie de inculpați trimiși în judecată anul trecut au avut funcții de conducere. Banul public e fraudat după anumite rețete. Investigațiile privind frauda cu fondurile europene s-au dublat. In cele mai multe cazuri e vorba de fraudarea fondurilor pentru comunitatile rurale, cele mai sarace. 

In multe din cauzele investigate, exista situatii in care reprezentatnii institutiilor publice nu se constitutie parte civila pentru recuperarea prejudiciilor   - sunt doar câteva dintre concluziile prezentate astăzi de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, la bilanțul annual al instituției și…să nu uităm …pe un fundal delicat, complicat de propunerea ministrului justiției de a o revoca din funcție. 

A analizat la RFI bilanțul DNA  politologul Alexandru Radu.

Reporter: Ce descrie șefa DNA, domnule Alexandru Radu, acest mecanism și această caracatiță prin care e fraudat banul public,  ar putea constitui tocmai un stat paralel, evident, în alt sens decât cel promovat de anumiți politicieni în ultima vreme? 

A.R.: Sigur că poate fi considerat un stat paralel, dacă ne imaginăm statul, societatea în ansamblu, ca fiind compusă pe de o parte din oameni cinstiți și oameni mai puțin cinstiți, care s-ar grupa în zona funcțiilor importante, a decidcenților. Așa cum am văzut în acel bilanț, o treime din cei cercetați de DNA sunt din această categorie. 

Rep.: Suntem departe de o revocare  - președintele Ioahnnis a transmis un semnal clar de susținere. Cum se va termina acest nou episod, cum va fi tranșată ciocnirea, inclusiv politică (pe seama justiției, până la urmă) ? 

A.R.: Din punctul meu de vedere vorbim de fapt de două procese distincte. Unul, așa cum spuneați, de factură politică. Avem de a face cu o criză. Sau, dacă vreți, cu un scandal politic. Și pe de altă parte cu un proces firesc, specific unui stat de drept. Adică a unei funcționări a puterilor în stat, fiecare cu atribuțiile ei, dar și cu intențiile fiecăreia. Mai mult sau mai puțin umflate. Problema principală este tocmai suprapunerea politicului peste acest proces tehnic. (…) Mă refer strict la fenomenul corupției(…) Cu specificul că România s-a calificat ca fiind premiantul clasei, din această perspectivă. 

Cine câștigă? Cine pierde? Care a fost scopul? Se impune sau nu demisia ministrului Justiției? Pe larg, în interviul audio cu politologul Alexandru Radu: 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz