Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A lăsat Canada pentru România. De ce a ales franțuzoaica Majdeline Ahnach Clujul pentru a studia Medicina

În ultimii ani, tot mai mulți studenți francofoni aleg să studieze Medicina în România, iar Cluj-Napoca a devenit unul dintre orașele cu cea mai mare comunitate de studenți francezi și francofoni. 

Peste 750 de studenți francofoni studiază la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca. Printre ei este și Majdeline Ahnach, o franțuzoaică de 26 de ani, care a ales să urmeze Medicina în orașul de pe Dealul Feleacului, în detrimentul unei facultăți din Canada.

A ales România, deși a fost sceptică la început, mai ales că nu mai fusese niciodată aici. Cel care a ajutat-o în luarea deciziei a fost tatăl său, care lucra deja cu mulți români și auzise despre Facultățile de Medicină autohtone. 

Tot el e cel care i-a spus că nu poate judeca ceva ce nu a văzut încă. Așa că au luat un bilet spre Cluj-Napoca, s-au urcat în avion și, după ce a vizitat orașul, tânăra s-a convins: avea să-și urmeze visul în România. 

„Am fost foarte surprinsă și mi-a plăcut foarte, foarte mult. Am abandonat și ideea de a pleca în Canada. Chiar dacă era un plan bine stabilit, am trimis dosarul meu acolo și am fost acceptată, dar nu știu… România a fost altceva, am fost foarte curioasă să văd”, ne-a povestit Majdeline Ahnach.

 

 

Pentru tânăra care își dorea foarte mult să facă medicina, faptul că România este totuși mai aproape de Franța, acolo unde se află familia ei, și putea astfel să ajungă mai ușor la ei decât dacă ar fi plecat în Canada, a fost unul dintre marile avantaje. În cele din urmă, acest lucru a contat chiar mai mult decât faptul că nu știa limba română. 

Și-a trimis dosarul de candidatură și la Iași, unde a fost acceptată, dar, din nou, a preferat să reducă distanța dintre ea și familia ei, așa că a decis că cea mai bună opțiune pentru ea este Clujul.

 

„Voiam să fac Medicina din tot sufletul meu, pentru că iubesc medicina în general. Nu voiam să las visul ăsta deoparte și am ales să plec, chiar dacă a trebuit să învăț o altă limbă și să mă duc într-o țară pe care n-o cunosc”, ne mai spune ea.

 

La început i-a fost greu, din cauza faptului că-i era dor de familie și de casă. Însă nimic nu a părut să îi stea în cale și a încercat să se adapteze cât mai bine: „A fost foarte ușor să mă adaptez, pentru că avem o comunitate de francezi foarte extinsă și am fost foarte bine integrată când am ajuns. Facultatea de Medicină din Cluj a organizat o săptămână de integrare, în care am făcut toți cunoștință între noi și au avut loc multe evenimente care ne-au făcut să ne simțim bine”.

 

Își amintește perfect primul moment în care a ajuns în România, fiind impresionată de arhitectura „rece de la comunism”, dar a fost și mai impresionată de căldura oamenilor și felul în care a fost primită. „Era un contrast foarte interesant între prima impresie pe care am avut-o cu arhitectura și cum erau, de fapt, oamenii”.

 

Iar oamenii sunt cei care au ajutat-o să se integreze și să se simtă ca acasă. Dacă la început lua avionul spre Franța la fiecare trei săptămâni, acum merge doar de trei ori… pe an. „Îmi place foarte mult cultura, dar și cum sunt oamenii, în general: simpli, deschiși și curioși. Am foarte mulți prieteni români, care sunt foarte curioși să discute cu tine și să învețe despre tine și despre cultura ta”, adaugă ea.

Iar dragostea pentru România se vede în entuziasmul ei și în felul în care vorbește limba română. E meritul facultății, spune ea, pentru că în primii doi ani de facultate a făcut cursuri de limba română, însă nu s-a limitat la ele. „Am realizat cumva că dacă eu încerc să fac eforturi să învăț limba, o să mă simt mult mai bine în România, o să mă integrez mult mai bine și o să mă simt ca acasă cumva

Ceea ce s-a și întâmplat, pentru că învățarea limbii i-a deschis multe uși, i-a facilitat practica în spital, dar și posibilitatea de a discuta cu pacienții, care au avut răbdare cu ea să repete cuvinte, atunci când nu înțelegeau ceva. „Limba e destul de importantă pentru mine, ceea ce mi se pare normal, dacă discutăm de un domeniu în care interacționăm cu oamenii”.

Cât despre rezidențiat, tânăra ne mărturisește că s-a gândit să rămână în continuare în România, deși examenul de rezidențiat este foarte greu”

 

„Ideea asta, că Medicină în România este mult mai ușoară, pentru mine este un mit”, ne mărturisește studenta.

 

Totuși, ia în calcul și posibilitatea de a se muta în Germania, pentru că are prieteni și acolo

 

„Sunt foarte multe posibilități și asta îmi place foarte mult. În Franța, nu ar fi fost același lucru, de exemplu. Dau examenul în Franța, stau acolo, rămân acolo. Acum, cu UMF-ul, ai posibilitatea să pleci unde vrei și nu prea știu acum, dar vedem cum merg lucrurile”, spune Majdeline Ahnach.

 

Însă un lucru e sigur: nu se vede întoarsă în Franța. „Am abandonat puțin ideea să mă reîntorc în Franța, pentru că experiența asta de a pleca în altă țară și să mă adaptez cumva, mi-a dat o altă viziune despre ce pot să fac și cum pot să fac. Înainte, nu mă gândeam că ar fi posibil să învăț medicina într-o altă limbă chiar”.