Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum pot afla IT-iștii români care și-ar dori să se întoarcă din străinătate despre oportunitățile de lucru din țară

„În momentul de față, piața de tehnologie, de talent de tehnologie din România, este estimată undeva la 140.000 de oameni. Dacă îi adăugăm pe cei 37.000, ne dăm seama că undeva la 20% din talentul IT efectiv s-a evaporat din țară în ultimii 20 de ani”, ne spune Ana Giurca, managing partner Loginro, care evidențiază numărul foarte mare de profesioniști care aleg să plece peste hotare. 

Tot ea afirmă că în urma unui sondaj făcut de compania lor, diaspora IT-iștilor este evaluată la 37.000 de profesioniști care au plecat în ultimii 20 de ani. Dintre aceștia, circa 56% dintre aceștia iau în considerare să se întoarcă în România. În acest sens, „Loginro este construit astfel încât să fie one point stop pentru cei care își doresc să revină din punct de vedere al carierei”, adaugă ea. 

Mai mult, aplicația, care funcționează ca un portal de promovare a României ca resursă de talente și oportunități de dezvoltare personală pentru această categorie profesională, aduce informații inclusiv și despre partea salarială și există deja 23 de companii care susțin proiectul până acum. 

Dar pandemia a adus cu ea și alte necesități. De exemplu, nevoia de a găsi un spațiu optim de unde să poată lucra în principal angajații din România. Mai ales în contextul în care sistemul de lucru hibrid de lucru este o variant tot mai des folosită de companii. 

Pluria, o platformă online dezvoltată de antreprenori români, le permite angajaților să lucreze într-un alt spațiu decât în clădirea companiei la care lucrează, să aibă și alte opțiuni pe lângă birou și lucratul de acasă. Aplicația pune la dispoziția companiilor serviciul de închiriere a sălilor de ședință direct de pe telefonul mobil.

„Compania ne spune ce adrese de mail să le activăm, ce conturi să activăm platforma noastră pentru ce angajați. Dacă sunt angajat și am un cont activ, plătit din partea companiei, atunci din aplicația Pluria pot vedea, în primul rând, toate spațiile cu poze, ce facilități găsesc acolo: am proiector, flipchart, mi se dă cafea, cappuccino, fructe și așa mai departe pentru că spațiile se luptă între ele să atragă prin design și funcționalități și beneficii persoane care să lucreze de acolo”, explică Andrei Crețu, cofondator Pluria.

După mai puțin de un an de funcționare, Pluria include deja aproximativ 150 de spații de co-working, fiind extinse și în afara României. În Spania și Portugalia există aproape 50 de spații active.

Urmărește aici video integral.