Tinerii și agricultura. Cum arată viitorii specialiști și ce îi motivează să îi dea o șansă acestui domeniu

Agricultura poate fi un atu economic de mare importanță în România, fiind un domeniu cu potențial pentru români. Cu toate acestea, rămâne unul dintre sectoarele cu cele mai mari probleme în asigurarea forței de muncă.

În acest context, atragerea tinerilor către agricultură devine tot mai importantă. Învățământul de profil are și el o mare contribuție, pentru că ar putea aduce specialiști, fermieri și viitori studenți în diferite domenii (agronomie, medicină veterinară, industrie alimentară, ecologie). Însă doar în jur de 7.000 urmează cursurile unui liceu agricol, iar numărul este mic, dacă ne raportăm la numărul total de 622.000 de liceeni din țară.

Și totuși, există tineri care sunt pasionați de acest domeniu și care văd în el un sector profitabil pentru România. Dar oare ce îi motivează pe tineri să urmeze un liceu sau o facultate cu profil agricol? Ce pasiuni au ei și ce visează să devină după ce vor termina studiile?

Vă propunem să urmăriți mărturiile unor tineri liceeni, studenți sau specialiști în agricultură, care au șansa să schimbe fața agriculturii românești.

 

 

Sabin Baniță este inginer horticol și absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. În prezent, studiază masterul de vinificație și vrea să devină oenolog, iar pentru asta, lucrează într-o cramă unde învață tot ce ține de tehnologia de vinificație. Din punctul lui de vedere, România este o țară „care are mare potențial și o mare diversitate de a produce vinuri”. Mărturisește că nu ar pleca din țară pentru că „suntem la început de drum și în continuă dezvoltare și în următorii ani vom atinge anumite performanțe”.

 

Bianca Boicu este elevă la Liceul Tehnologic Sandu Aldea din Călăraşi și urmează profilul de tehnician veterinar. Deși diriginta ei a sfătuit-o să urmeze cursurile unui liceu cu profil uman sau real, considerând că astfel de studii i-ar putea aduce un viitor mai bun, tânăra și-a urmat visul și a ales ceea ce a simțit. Iar acesta este și sfatul pe care-l dă altor tineri de vârsta ei: „Orice se poate împlini atât timp cât îți dorești”.

 

Alex Valentin Curelea este elev în clasa a XI-a, la Liceul Tehnologic „Gheorghe Ionescu-Sisești” din Valea Călugărească. Face practică la o companie din industria malțului și a berii, deoarece a vrut să încerce ceva nou. Mărturisește că îi face plăcere să meargă la practică, pentru că acolo învață despre tot procesul de creare și îmbuteliere a băuturilor alcoolice.

La fel crede și colegul lui, Alexandru Mihai Ilie. Și el a ar vrea să se specializeze în producerea băuturilor spirtoase, mai ales că în zona de unde vine el, se practică mai mult cultura cerealelor și a considerat că ar trebui încercat ceva nou. Crede că prietenii săi, care au ales orașul în detrimentul satului, au avut de pierdut, pentru că liceul cu acest profil aduce multe oportunități pentru elevii săi.

 

Marian Florin Breazu este și el elev la același liceu ca Alex Valentin Curelea și Alexandru Mihai Ilie. Și el vrea să se specializeze în industria vinului și băuturi spirtoase, iar într-o zi visează să-și deschidă o firmă pentru producție de vinuri.

 

 

Cristian și Gabriel Ciucea sunt gemeni, au urmat același liceu, Colegiul Agricol Poarta Albă, iar acum urmează aceeași specializare, Medicină Veterinară. Amândoi au aceeași pasiune, iar în viitor se gândesc să-și deschidă o afacere amândoi, pentru a avea propria fermă.

 

 

Bogdan Chiripuci este asistent universitar la Facultatea de Economie Alimentară și a Mediului din cadrul Academiei de Studii Economice și manager pentru politici și agricultură în cadrul organizației Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă. El scoate în evidență importanța satului românesc, „un izvor de sănătate, alimentație și afaceri prospere” și subliniază faptul că agricultura zilelor noastre este total diferită față de cea de acum 20-30 de ani. „Agricultura de astăzi nu poate exista fără mediu și fără digitalizare, cei doi piloni esențiali în dezvoltarea acestui sector”, ne spune el.

 

 

Sandu Ștefania Valentina este elevă în clasa a XI-a și deși urmează un liceu cu profil agricol, Colegiul Agricol Poarta Albă, visul ei este să devină cântăreață. După părerea ei, tinerii din ziua de astăzi se îndepărtează de tradiții și le uită.