
Social
Ana-Maria Răducanu (Zero Waste Store): „Vrem să dezvoltăm un obicei de consum care se uită la întregul ecosistem de unde provin produsele”
Fondatoarea lui, Ana-Maria Răducanu (30 de ani), este o tânără căreia i-a venit acestă idee în urma unei călătorii pe care a făcut-o în lume și care speră astfel să producă o schimbare în comportamentul de consum al românilor.
Scopul ei este să aducă în prim-plan o atitudine diferită față de natură, așa cum a descoperit trăind în eco village-uri, unde erau alte sisteme sociale și stiluri de viață care puneau mai mult preț pe natura.
În ceea ce privește magazinul, Ana-Maria Răducanu pune accentul pe originea produselor și își dorește să aducă cât mai multe produse locale. „Prin tipul de produse pe care le aducem, produse organice și produse locale, vrem să dezvoltăm acest obicei de consum care se uită, de fapt, la întregul ecosistem de unde produsele provin”.
Tânăra punctează, de asemenea, și cât de important e să cunoști originea unui produs și cum ajunge de la producător pe rafturile magazinelor. Astfel, explică ea, o pâine care este ambalată nu e neapărat mai sigură, pentru că, de fapt, trece prin mai multe mâini până ajunge pe raftul de vânzare. „Dacă aleg să cumpăr o pâine de la o brutărie artizanală sau de la un magazin mic, care are un distribuitor local, relația directă e ceea ce mie îmi asigură, de fapt, și calitatea produsului, dar și riscul mult mai mic ca acel produs să fi ajuns să fie atins de mai multe persoane și eu sunt mai protejată”.
Ea consideră că oamenii au capacitatea de a găsi un echilibru între a crea și a consuma. „Avem și capacități foarte puternice și pe măsură ce reușim să echilibrăm aceste forțe noi, vom vedea că avem posibilitatea să creăm oportunități atât pentru noi, cât și pentru lumea din jur, fără a o exploata și fără a continua să consumăm în ritmul în care o facem”, ne spune tânăra. Pentru ea, cel mai mare beneficiu legat de acest stil de viață este, în primul rând, unul psihologic.