Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum pot deveni tinerii un factor de schimbare în comunitățile lor

Printr-un proiect realizat la inițiativa Consiliului Tineretului din România, tinerii urmează să învețe cum pot deveni mai activi civic și cum pot deveni o voce în comunitatea lor. 

Loredana Luțescu, managerul proiectului și vicepreședintă a Consiliului Tineretului din România, a explicat că, în cadrul proiectului „Tineri. Voce. Reprezentare”, sunt așteptate să participe persoane proactive, dar nu doar această calitate este căutată: „Să spunem că acesta este principalul criteriu de selecție, dar nu numai. Este de dorit să aibă și experiență în spate, dar nu ne dorim cum cer joburile experiență de nu știu câți ani, ci ne dorim să vedem că au încercat să facă ceva la nivel local în comunitatea lor”.

 

 

Pentru a produce aceste mici schimbări, tinerii vor învăța, în cadrul proiectului, cum să construiască o campanie de advocacy, care sunt instrumentele civice legale care se pot utiliza pentru a aborda anumite probleme care trebuie soluționate din comunitatea respectivă și alte abilități pe care ar trebui să le aibă un activist civic.

Pentru mine advocacy înseamnă pur și simplu să identifici problemele din comunitatea ta și nu doar să le identifici și să le sesizezi, dar să fii chiar tu acela care contribuie la rezolvarea acestor probleme”, spune Valentina Ciobanu, membră a Consiliului Tineretului din România și una dintre persoanele implicate în acest proiect.

Proiectul „Tineri. Voce. Reprezentare”, realizat de Consiliul Tineretului din România, în colaborare cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, va avea loc în perioada 5 octombrie 2021 - 31 martie 2022.

În cadrul proiectului, 25 de tineri din întreaga țară interesați de reprezentarea drepturilor și intereselor tinerilor, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, vor avea oportunitatea de a-și dezvolta competențele de planificare și implementare a campaniilor de advocacy și de a fi introduși în specificul activității de reprezentare prin intermediul a două module de formare (5-10 octombrie, respectiv luna noiembrie).

 

Urmăriți interviul integral aici.

 

ZEIT ONLINE împreună cu parteneri media din 17 țări, printre care RFI România lansează o nouă ediție a cadrului de dialog „Europe Talks". Campania îi invită pe cetățenii din toate colțurile Europei să se angajeze în dezbateri transfrontaliere pe subiecte politice controversate. Toți participanții vor primi un partener de conversație dintr-un alt stat european și care are viziuni politice diferite. Discuțiile în tandem vor avea loc în engleză, în principal prin apeluri video, iar înscrierea se poate face aici: