
Mediu
Cum s-a născut primul magazin zero waste din București și cine este tânăra fondatoare pentru care nu există „nu se poate”
thumbnail_zerowaste.jpg

Pentru a descuraja folosirea pungilor de plastic, fiecare client trebuie să vină de acasă cu recipientul său și să achiziționeze atât cât are nevoie pentru a evita risipa. De aceea, produsele – de la ceaiuri, condimente sau alimente până la detergenți de vase sau de rufe – sunt vândute în vrac. Adică, fiecare cumpără exact cât are nevoie.
Știe că demersul ei seamănă, de multe ori, cu lupta cu morile de vânt, însă crede că fiecare mică schimbare poate conta. Cei mai mulți clienți sunt familiile cu copii, unii intră din curiozitate, alții pentru că încă mai au reflexul de a căuta în acest loc cafeneaua care exista până odinioară. „Intră și cer cafea, dar eu îi invit să bea apă gratis, de la filtru. Multora li se pare ciudat și pleacă”.
Își amintește cu un zâmbet trist și de o clientă care a intrat în magazin și vâzând că nu există ambalaje în care să poți lua produsele acasă, s-a întors a doua zi cu o rolă de pungi: „mi s-a rupt sufletul când am văzut cât plastic e folosit. Dar asta s-a înțeles: că nu avem pungi”.
Știe însă că pentru a schimba metalitățile durează, însă este pregătită să aștepte. De altfel, a făcut multe sacrificii pentru a-și vedea visul împlinit.
„M-am simțit destul de des destul de singură pe drumul ăsta, în special în România. Odată ce călătoresc în afară, mi-a fost mai ușor să găsesc locuri și oameni în care acesta este normalul. Un restaurant vegan este însă firesc să fie. Însă aici în România, da, a fost mai greu să nu mă simt ciudat”, spune ea.
Dumul de la idee până la deschiderea magazinului din strada Buzești nu a fost unul simplu, ci a fost presărat pe alocuri cu neîncredere și cu scepticism. „Cine o să intre la tine să cumpere astfel de produse?” este întrebarea care îi răsună și acum în minte. Dar nu s-a lăsat bătută și a găsit mereu o soluție. Fiindcă avea nevoie de bani pentru a putea porni afacerea, a mers și a lucrat doi ani în Marea Britanie. A reușit să pună pe picioare din ce a strâns peste hotare și din donații un loc, despre care spune că o face să se simtă mai puțin „ciudată”.
„ Dieta mea este vegană și stilul meu de viață este vegan, pentru că sunt un pic diferite. Stil de viață înseamnă și că nu port produse de origine animală și nu folosesc în jurul meu. Și haine eu nu mi-am mai cumpărat din 2017. Port în continuare ceea ce am de atunci. Unele s-au rupt, unele s-au decolorat foarte tare. În continuare mai trag de ele atât cât pot, iar când va fi să îmi cumpăr din nou haine, voi alege cânepă sau in, în principal ca materiale”, explică Ana Maria Răducanu.
Acum, chiar dacă magazinul nu este încă pe profit, reușește să îl țină în viață din ce vinde, dar mai ales cu ajutorul donațiilor. Nu își pierde însă speranța și speră ca va ajunge să facă din magazinul Zero Waste și o afacere profitabilă.
Spre deosebire de alte domenii, spune că între magazinele zero waste nu există o competiție. Încă de când avea ideea, a început să contacteze alte persoane din țară care fie făceau fie doar doreau să facă același lucru și au creeat o alianță a fodatorilor de magazine zero waste din România.
Descoperă povestea magazinului Zero Waste în video-ul de mai jos
ZEIT ONLINE împreună cu parteneri media din 17 țări, printre care RFI România lansează o nouă ediție a cadrului de dialog „Europe Talks". Campania îi invită pe cetățenii din toate colțurile Europei să se angajeze în dezbateri transfrontaliere pe subiecte politice controversate. Toți participanții vor primi un partener de conversație dintr-un alt stat european și care are viziuni politice diferite. Discuțiile în tandem vor avea loc în engleză, în principal prin apeluri video, iar înscrierea se poate face aici: