Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Erasmus, la 30 de ani. Povești cu studenți

parlamentul_european.jpg

Parlamentul European
Image source: 
pixabay.com

Europa sărbătorește anul acesta 30 de ani de Erasmus, cel mai cunoscut și mai mare program de schimb de studenți din lume. După primul an de la crearea sa (pe 9 ianuarie 1987), peste 3200 de studenți din 11 țări beneficiaseră de schimburi de studii.

Aproximativ 35.000 de studenți din România au beneficiat de programele Erasmus din 2007 până la finele lui 2014. Iar ratele de participare au fost în creștere în fiecare an. Numărul lor total era la începutul acestui an de 250 000. 

Cei mai mulți dintre ei provin din Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la Babeș-Bolyai din Cluj, din Universitatea București, urmată de “Transilvania” Brașov și de Politehnica din Timișoara.

Principalele țări pentru care au optat studenții români au fost, în ordine, Franța, Spania, Italia, Germania și Ungaria.

În același timp, numeroși studenți din state membre ale UE au optat pentru studii sau programe de voluntariat în România. Între anii 2007 -2013, potrivit datelor Comisiei Europene, în universități sau instituții românești au studiat sau au făcut practică 11.251 de studenți străini.

Primele cinci instituții academice pentru care au optat studenți străini în România, prin programele Erasmus, au fost Babeș-Bolyai din Cluj, Universitatea din București, Transilvania - Brașov, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi şi Universitatea de Vest din Timișoara.

Astăzi la Tânăr în Europa poposim la Universitatea de Vest din Timișoara pentru a sta de vorbă cu studenți Erasmus despre impactul pe care l-a avut asupra lor această experiență.

 

Ediții anterioare ale emisiunii Tânăr în Europa: http://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Emisiunea Tânăr în Europa din 19 aprilie 2017