Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Camerata Regală și Tănase Fits Piaf, călătorie muzicală de excepție la Ateneul Român

afis_camerata_regala_-_tanase_fits_piaf_17_februarie_2018.jpg

Afiș Camerata Regală și Tănase Fits Piaf, București 2018
Afiș Camerata Regală și Tănase Fits Piaf, București 2018
Image source: 
Camerata Regală

Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, aduce pe scena Ateneului Român un concert deosebit în peisajul cultural bucureștean – Tănase Fits Piaf, o incursiune muzicală în repertoriul a două mari artiste ale secolului XX: Maria Tănase și Edith Piaf. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 17 februarie, de la ora 19.00 și se va desfășura sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.

Maria Tănase și Edith Piaf nu s-au cunoscut niciodată, dar și-au cântat reciproc cântecele. Tănase Fits Piaf aduce această amiciție muzicală pe aceeași scenă.

Invitații Cameratei Regale pentru acest concert dedicat îndrăgostiților bucureșteni sunt dirijorul Cristian Oroșanu, interpreta Alexandra Fits, precum și Mariano Castro (pianist și orchestrator). Pasionantă şi inocentă, plină de forţă şi fragilă, folosind o paletă largă de contraste, Alexandra Fits va oferi un regal al celor mai cunoscute piese ale Mariei Tănase și Edith Piaf.  

Orchestrațiile pieselor din program aparțin argentinianului Mariano Castro, muzician nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010).

Din programul acestui concert remarcabil vor face parte câteva dintre cele mai frumoase cântece din repertoriul celor două doamne ale scenei românești și franceze: Cine iubește și lasă, Dragi mi-s cântecele mele, Mi-am pus busuioc în păr, Până când nu te iubeam, precum și Sous le ciel de Paris, Milord, La vie en rose, La vie, l'amour.

Gazda evenimentului, Marius Constantinescu, va însoți publicul în această călătorie muzicală între Micul și Marele Paris.  

Biletele sunt disponibile în reţeaua bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos.

Mai multe detalii puteți găsi pe bilete.ro/camerata-regala-de-dragobete.

Concertul este organizat în parteneriat cu BANCPOST și face parte dintr-o serie de proiecte și programe pe care Bancpost le-a sprijinit în mod activ de-a lungul timpului, cu scopul de a fi alături de tinerele talente și de a contribui astfel la promovarea culturii și artei în rândul publicului larg. Concertele de muzică de cameră – adevărate spectacole de sunet – propun incursiuni în operele unor compozitori celebri și nu numai, cu scopul de a aduce în atenția publicului muzica de calitate.  

Informații despre muzicieni:

Reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.

De-a lungul timpului, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov și director artistic al Operei Nationale din Iași.

Este absolvent a două Facultăţi ale Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, una de Interpretare şi cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi şi perfecţionat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu.

În cadrul Academiei internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să lucreze cu dirijorul Helmuth Rilling. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a fost pe rând dirijor permanent al Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj și Iaşi, iar peste hotare a fost invitat în Franța, Austria sau Japonia. Repertoriul său liric curprinde peste 40 de titluri.

Alexandra Fits a început pregătirea profesională în anul 2000, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Stela Drăgulin, perfecționându-se, de asemenea, alături de Anca Parghel, soprana Marie Atger, Prof. Univ. Dr. Cristina Soreanu.

Naturaleţea şi firescul cu care Alexandra îmbină muzica clasică cu chansonul francez, jazz-ul şi cântecul românesc, îi permit să îşi exprime plenar talentul neîngrădit. A absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii “Transilvania” din Braşov (licenţă şi master), unde, în prezent este doctorand şi asistent universitar. Alexandra Fits este prezentă pe scenele naţionale şi internaţionale, fiind o interpretă memorabilă prin expresivitatea sa plină de pasiune.  

Mariano José Castro este un muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator, solist sau membru în diferite formaţii. Argentinianul Mariano José Castro a adus cu el vasta sa cultură muzicală, un statut recunoscut la nivel mondial şi o mare bucurie de a cânta. În cariera sa de interpret la pian sau chitară, abordează diferite stiluri muzicale, cântând alături de formaţii de tango, jazz, rock şi muzică clasică.

Din anul 2008, face parte din grupul Narcotango, care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică. Împreună cu Narcotango, Mariano Castro în triplă calitate - interpret, compozitor și orchestrator - a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”.

Cu această trupă, dar și în calitate de pianist și chitarist solist, are la activ peste 25 de turnee internaționale în Europa, Statele Unite, Canada și America Latină. La un an după stabilirea sa în România, a fost solicitat să scrie aranjamentele pentru programul turneului „Duelul Viorilor”, cu participarea violoniştilor Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru. În 2016 devine parte a ansamblului ArgEnTango ca pianist, alături de Răzvan Suma (violoncel), Rafael Butaru (vioară) Omar Massa (bandoneon) şi Analia Selis (voce), realizând astfel un turneu naţional cu muzică a lui Astor Piazzolla pentru care, şi de această dată, scrie toate aranjamentele muzicale necesare acestui proiect.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical precum dirijorii Cristian Măcelaru, Frans Helmerson, Pierre Vallet, Sabin Păuța, Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniştii Mihaela Martin, Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianiștii Elizabeth Sombart, Valentin și Roxana Gheorghiu, Andrei Licareț, Roberto Plano, flautiştii Ion Bogdan Ştefănescu, Matei Ioachimescu.

Datorită nivelului artistic ridicat au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional “Sergiu Celibidache”.

În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia “Regele Mihai al României” pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociația Culturală Radu Chișu

Concert recomandat de RFI România

Parteneri principal: BANCPOST, VOLVO prin EIT Forum Auto – Importator VOLVO în România, Fundatia Spandugino

Parteneri: Filarmonica George Enescu

Parteneri instituționali: Poșta Română, BILETE.RO, Qwellman, Jeunesses Musicales Romania

Parteneri Media: The Art of Living, life.ro, societatesicultura.ro, Bucharest City App, iqool.ro, autentici.ro

Sursa : Camerata Regală