Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferință - Mascații de Bobotează – ultimul obicei viu la aromânii din România la MȚR

afis_conf_de_la_sosea_009_fara_logo.jpg

Afiș Conferința de la Șosea - MȚR
Afiș Conferința de la Șosea - MȚR
Image source: 
Georgiana Vlahbei

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 29 martie 2018, de la ora 18.00, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea. Georgiana Vlahbei, muzeograf la MȚR, cercetător etnolog în proiectul european CU TENDA, și Vlad Gheorghiu, antropolog, vă vor povesti despre Mascații de Bobotează – ultimul obicei viu la aromânii din România.

În Pipera (nordul Bucureștilor) și în Palazu Mare (cartier la marginea Constanței), grupul aromânilor plisoț conservă până azi obiceiul colindatului cetei bărbătești cu măști, de iarnă. Printre ultimele ritualuri care au supraviețuit timpului la aromânii din țară, Julamila se întâmplă în fiecare an de Bobotează.

Adus din localitatea originară, Pleasa (sudul Albaniei), purtat prin numeroasele drumuri prin Balcani și ajuns, în cele din urmă, în România, în primele decenii ale secolului XX, ritualul Julamilei reflectă transformările unei comunități „fără granițe”, în căutarea unui acasă.  

Pe 29 martie, se va trasa un fir în timp al acestui obicei: vor reconstitui prin povești, imagini și film, cum a rămas el în memoria celor mai în vârstă, cum a fost re-activat de primele generații venite în țară, cum a evoluat peste generații, adaptându-se la realitățile din jur și în special cum să decoperiți emoția participării la obicei în ultimii ani, alături de grupul de feciori mascați din Pipera.

Intrarea este liberă.

CONFERINȚELE DE LA ȘOSEA #9
Asta-i Julamila, Julamila mare!
Mascații de Bobotează – ultimul obicei viu la aromânii din România

Conferință susținută de Georgiana Vlahbei și Vlad Gheorghiu
29 martie 2018, ora 18.00, Clubul Țăranului
Muzeul Național al Țăranului Român

---
Parteneri media ai MȚR: RFI România, TVR, Dilema Veche, Historia, Decât O Revistă, Iocan, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, LiterNet.ro, Ziarul Lumina, HotNews.ro, webpr.ro, ordineazilei.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, matricea.ro, promenada-culturala.ro, daciccool.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, cooperativatraditionala.ro, agro-tv.ro, iqool.ro,gratuitor.ro, financiarul.ro, news24.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, Blitz TV.

Sursa : MȚR