Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O zi la muzeu: evenimente speciale pe 28 iunie la MNAR

lansare_catalog_02.png

Lansarea catalogului expoziției "Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești", MNAR, iunie 2018
Lansarea catalogului expoziției "Ștefan Luchian, maestrul artei grafice românești", MNAR, iunie 2018
Image source: 
MNAR

Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți o zi de vară la sediul central din Calea Victoriei, unde joi, 28 iunie, începând cu ora 13.00 și până seara la ora 18.00 sunteți aşteptaţi la un program divers şi interactiv.

Programul este divers şi interactiv:

•    Ora 13.00, la Parterul Galeriei Naționale – Muzeul Naţional de Artă al României, Cabinetul de Desene şi Gravuri, vă invită la lansarea catalogului expoziţiei Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti. 150 de ani de la naşterea artistului.

Prezentarea catalogului va fi urmată de un recital de cameră susținut de Teodora Ionescu (flaut),  bursieră a programului Tinere Talente al Fundației Principesa Margareta a României, partener în acest proiect. Aflăm astfel despre plăcerea artistului pentru flaut, instrument pe care l-a și studiat.

Finalul acestei întâlniri va fi marcat de Elena Olariu, autoarea catalogului şi a conceptului expoziţional, care va susţine un tur ghidat în expunere.

Catalogul prezintă o sinteză a operei grafice aparţinând lui Ştefan Luchian și pune accent pe originalitatea tehnicilor experimentate de marele artist: pastelul pe pânză, acuarela pe pânză, zgârieturi, creion sau tuş aplicate pe hârtia Gillot. Treptat, tehnica pastelului îl va conduce pe Luchian spre forme esenţializate, peisajele sau naturile sale statice cu flori, devenind în final o sinteză de pete colorate, de o simplitate care-l va plasa într-o modernitate stilistică inedită pentru arta românescă din acea perioadă.

Acuarela a fost o altă tehnică grafică în care Ştefan Luchian a excelat, conferindu-i o valoare fără precedent în plastica autohtonă. În anul 1903, când artistul a deschis la casa Assan o expoziţie, lucrarea Birt fără muşterii (aflată astăzi în patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României) a atras în mod special atenţia, stârnind interes pentru efectele de lumină obţinute de Luchian, unice în arta românescă de până atunci.

Bogat ilustrat, volumul conţine 97 de imagini, care reproduc lucrări aparţinând Muzeului Naţional de Artă al României, respectiv, Cabinetului de Desene şi Gravuri şi Muzeul Colecţiilor de Artă. Patru pasteluri, care ilustrează textul introductiv al catalogului, provin din patrimoniul Muzeul Municipiului Bucureşti.

Autoarea catalogului şi curator al expoziției: Elena Olariu, şef secţie Arte Grafice, Documentare.

Traducerea catalogului în limba engleză: Oana Răican.
Catalogul se poate achiziţiona doar de la standurile Muzeului Naţional de Artă al României.

Participarea este gratuită și se face în limita locurilor disponibile.

Muzeul Național de Artă al României la parterul Galeriei Naționale

Eveniment în cadrul expoziției temporare "Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti"

  • Perioada : 19 mai - 23 septembrie 2018

  • Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

  • Preț bilet: 10 lei; Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

***

•    Ora 16.00, are loc primul tur ghidat din cadrul expoziției Vedute Venițiene din colecția Intesa Sanpaolo

Expoziția prezintă în premieră operele câtorva dintre cei mai cunoscuți artiști italieni (dar nu numai) care au contribuit la consolidarea și răspândirea noului gen artistic pe parcursul secolului al XVIII-lea.

Expoziția Vedute Venițiene, MNAR, iunie 2018
Expoziția Vedute Venițiene, MNAR, iunie 2018
Image source: 
MNAR

Capriccio cu biserică gotică și lagună de Canaletto (Veneția, 1697 – 1768), Vedere spre Canal Grande cu Riva del Vin și Riva del Carbon de Michele Marieschi (Veneția, 1710 – 1744), Piața San Marco către San Geminiano de Francesco Guardi (Veneția, 1712 – 1793) și Vedută cu Santa Maria della Salute și Punta della Dogana de Hendrik Frans van Lint (Anvers, 1684 – Roma, 1763) ne poartă printre clădiri, locuri, colțuri devenite definitorii pentru geografia, arhitectura și atmosferaVeneției, oraș care a contribuit din plin la dezvoltarea vedutei grație atracției exercitate asupra a nenumărate generații de amatori de artă.

Lucrările prezentate în expoziție provin din Colecția Intesa Sanpaolo, Gallerie d'Italia – Palazzo Leoni Montanari, Vicenza. Banca Intessa Sanpaolo este deținătoarea unei importante colecții – peste 20.000 de piese, dintre care mai mult de jumătate de o valoare culturală deosebită – prezentată publicului în trei palate istorice, foste sedii ale băncii reorganizate ca instituții muzeale în centrele orașelor Milano,Napoli și Vicenza.      

Mai multe despre gen și reprezentări veți afla joi, de la ora 16.00, în compania lui Cosmin Ungureanu, specialist MNAR.

Muzeul Național de Artă al României la parterul Galeriei Naționale

  • 14 iunie – 15 iulie 2018

  • Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

  • Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

***
•    Ora 18.00 – Muzeul Național de Artă al României vă invită la vernisajul expoziției Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii din colecția Muzeului Național de Artă al României

  • Sala Oglinzilor a fostului Palat Regal, în Calea Victoriei, nr. 49 – 53

Sursa : MNAR