Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expoziția "Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii" la MNAR

cover_geme_si_camee_mnar.png

Expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii, MNAR, iunie 2018
Expoziția Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii, MNAR, iunie 2018
Image source: 
MNAR

Muzeul Național de Artă al României, împreună cu Centrul Gemologic Român vă invită în perioada 29 iunie -  30 septembrie 2018 la expoziția "Metamorfoze. Camee, geme și bijuterii" din colecția Muzeului Național de Artă al României.

Expoziția reunește circa 100 de piese reprezentative - în principal inele, dar și sigilii, cercei, brățări - decorate cu geme-intalii, camee și pietre prețioase din diferite epoci istorice, piese care nu au mai fost expuse până acum.

Selecția are la bază ideea de transformare: rocile și pietrele prețioase se metamorfozează fizic, funcțional dar și din punct de vedere al semnificației prin prelucrarea artistică.

Geme și camee antice primesc monturi moderne: aura de nobilitate și valoare atașată vechimii se reflectă asupra interpretărilor ulterioare și îmbogățesc relația comanditarului sau utilizatorului/purtătorului nu doar cu trecutul, ci și cu prezentul căruia îi circumscrie un întreg sistem referențial. Artiști bijutieri și comanditari  contribuie la acest dialog mereu viu al modei cu trecutul.

O parte importantă din piese (mai ales inele cu geme și camee) provine din Colecția Pappazoglu, expoziția oferind detalii despre colonelul Dimitrie Pappazoglu.

Una dintre piesele spectaculoare ale expoziției este un sigiliu, la care piatra sigilară are drept mâner o mică statuetă a unui marinar care se sprijină pe o ancoră și un butoi. Sigiliul aparține familiei de baroni Nicolics de Rudna (astăzi sat în Banat, cu cca 700 de locuitori, la 40 km sud de Timișoara; conacul de sec. XIX al familiei Nicolics există și azi, și este monument istoric).

Printre piesele cele mai prețioase remarcăm: un inel cu camee din lavă - rocă vulcanică, un inel cu camee din sardonyx shell, un inel cu gemă din granat almandin și un talisman otoman, în formă de inimă, din agat de Yemen, gemă cu inscripție pictată cu aur. Iar vedete ale expoziției sunt desigur: un inel antic, sec. I d Hr. (79-81), montură și piatră, având pe montură inscripția TIT VES AUG/ BERENI AGR – Titus Vespasianus Augustus/ Berenice Agricola,  – din domnia împăratului Titus Vespasianus Augustus, reprezentând-o pe zeița Victoria; un alt inel databil în 1870-1880, atelier austro-ungar, aur alb, galben și roșu, sardonix-agat, diamante rozete și smaralde naturale; cameea îl reprezintă pe împăratul roman Marcus Aurelius; cele cinci inele (cu geme) databile în sec. XV-XVI; cele două inele și brățara cu medalioane în micromozaic și inelul de cravată, din platină, cu safire, per. interbelică.

Ideea de metamorfoză guvernează și scenografia expozițională care pune în evidență structura minerală a pieselor (roci și metale prețioase), întâlnirea dintre antic și modern ca și spațiul în care este deschisă expoziția, ea însăși o bijuterie: Sala Oglinzilor a fostului Palat Regal, spațiu  a cărui bogată decorație intră în dialog cu frumusețea și prețiozitatea pieselor.

Expoziția va fi completată cu o serie de conferințe și ghidaje tematice, iar primul eveniment va fi cel de sâmbătă, 30 iunie, de la ora 11.00, din Sala Auditorium. Aici vor avea loc o suită de trei conferințe și un workshop cu identificare de roci susținute de membrii Centrului Gemologic Român, din partea cărora putem admira în expoziție o serie de unelte de bijutier, o trusă de gemolog de la începutul sec.XX și două documente de breaslă pentru practicarea meseriei de bijutier, de la 1847.

În cadrul aceleași expoziții vor urma o serie de evenimente, dintre care amintim:

  • două ghidaje susținute de Carmen Tănăsoiu, curator al expoziției;

  • un workshop cu bijutiera Andreia Popescu de la Școala de bijuterie contemporană Assamblage;

  • o conferință de prezentare susținută de arhitectul Andrei Mulțescu, autorul scenografiei expoziției.

Muzeul Național de Artă al României

  • Galeria de Artă Europeană - Sala Oglinzilor, spațiul pentru expoziții temporare

  • În perioada: 29 iunie – 30 septembrie 2018

  • Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00

  • Preț bilet: 10 lei

  • Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Sursa : Muzeul Național de Artă al României