Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua Franței va fi sărbătorită la Cluj-Napoca în 11 iulie

ambasadoarea_frantei.png

Excelența Sa, Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România
Excelența Sa, Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România
Image source: 
Agerpres

Ambasadoarea Franței în România, Doamna Michèle Ramis, vine la Cluj-Napoca în 11 iulie pentru sărbătorirea Zilei Naționale a Franței. Festivitățile de la Cluj preced cu câteva zile data oficială a Zilei Franței, 14 iulie, care marchează începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei în 14 iulie 1789.

Evenimentul din 11 iulie, la care participă în jur de 500 de invitați, este organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Institutul francez din Cluj și Consulatul onorific al Franței la Cluj, cu susținerea a numeroși parteneri și va avea loc la Casinoul din Parcul Central.

Ceremonia va fi deschisă cu imnurile Franței, României și Uniunii Europene, interpretate de către Muzica militară a Diviziei IV infanterie Gemina. Primarul municipiului Cluj-Napoca și Prefectul județului Cluj vor fi prezenți la eveniment, alături de oficialități și reprezentanți diplomatici ai mai multor țări, reprezentanți ai mediului universitar, cultural și de afaceri din Cluj.

Cetățenii francezi stabiliți în Transilvania, printre care și numeroși studenți francezi de la Universitatea de Medicină și Farmacie, vor lua parte această sărbătoare.

Programul artistic al serii include un concert de jazz contemporan cu duo-ul Essential Notes, compus din Simion Bărnuțiu la pian și Róbert Kányádi la tobe și un moment artistic susținut de pictorul francez Henri Lamy și designerul franco-filipinez Maïa d’Aboville. 

Acompaniați la percuție de Diane Inamahoro și Leopolt Tié, ei vor realiza o pictură prin dans. Este vorba despre tehnica picturii capoeira, care permite inspirației să curgă direct din mișcările de dans, pensula devenind astfel o prelungire a corpului în mișcare.

În termeni de investiții, Franța este al zecelea investitor din Cluj. Ea este prezentă în viața cotidiană a orașului prin cincizeci de companii, regrupate în cadrul Clubului Francofon de Afaceri Cluj, care reprezintă peste 4000 de angajați.

Obiectivele generale ale CFAC sunt să contribuie la dezvoltarea economică în regiunea Cluj și să faciliteze ocuparea forței de muncă în Transilvania. În ceea ce privește educația, 15 filiere francofone la nivel universitar formează 1638 studenți, dintre care 1200 de studenți francezi în filiere medicale.

Clujul are de asemenea un liceu bilingv (Liceul Eminescu) și mii de elevi care învață franceza în școală.

Franța este reprezentată la Cluj de Institutul francez din Cluj, serviciu al Ambasadei Franței în România și de consulul onorific domnul Pascal Fesneau. Institutul francez este un actor important al orașului, care oferă cursuri și examene de franceză pentru copii și adulți și organizează anual treizeci de evenimente culturale.

Mediateca sa deține un fond de 16000 de cărți, muzică,  filme și jocuri video în limba franceză și propune numeroase ateliere și activități pentru copii.

Sursa : Institutul Francez din Cluj - Napoca