Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Parisul anilor nebuni” de Mary McAuliffe – noutate Corint Istorie de Ziua Franței

parisul_anilor_nebuni_editura_corint.jpg

Parisul anilor nebuni de Mary Sperling McAuliffe
Parisul anilor nebuni de Mary Sperling McAuliffe
Sursa imaginii: 
Editura Corint

Sărbătorim Ziua Franței cu noutăți editoriale. Proaspăt scoasă din tipar la editura Corint, cartea "Parisul anilor nebuni" este o invitație la călătorie în lumea culturii franceze a anilor 1920 și este perfectă pentru vacanță.

Parisul anilor 1920 a fost fără îndoială... nebun. Parizienii încercau să uite ororile războiului și se aflau în pragul unei lumi noi – una în care se auzeau vacarmul automobilelor și ritmurile muzicii de jazz.

Mary McAuliffe ne prezintă un deceniu care a asistat la uriașe schimbări în aproape toate domeniile, de la artă și arhitectură la muzică și literatură, de la modă, spectacole sau transport la comportamentul oamenilor.

Epicentrul creativității, ca și al petrecerilor, era Montparnasse, unde artiștii și scriitorii săraci găseau prieteni și cafenele, iar turiștii descopereau Parisul mult visat. Personaje importante pe scena pariziană – precum Gertrude Stein, Jean Cocteau, Pablo Picasso, Igor Stravinski, Serghei Diaghilev sau Marcel Proust – au continuat să-și exercite influența, în timp ce altele au reușit să se facă remarcate – printre acestea Ernest Hemingway, Coco Chanel, Cole Porter și Josephine Baker, dar și André Citroën, Le Corbusier, Man Ray, Sylvia Beach, James Joyce sau imprevizibila Kiki de Montparnasse.

Cu toate acestea, departe de a fi ani de fericire deplină, les Années folles au fost martorii unei profunde disperări, ca și ai apariției unor organizații de extremă dreaptă, care aveau menirea de a anihila tot ce amenința tradiția și ordinea – un conflict care va escalada în deceniul următor. Prin cuvinte și imagini evocatoare, Mary McAuliffe aduce la viață această epocă dinamică.

***

Mary Sperling McAuliffe este deținătoarea unui doctorat în istorie la Universitatea din Maryland, a predat la mai multe universități și a ținut prelegeri la Smithsonian Institution.

A petrecut foarte mult timp în Franța, mai ales la Paris, despre care a scris mai multe cărți: Paris Discovered, Dawn of the Belle Epoque, Paris on the Brink, Twilight of the Belle Epoque, Clash of Crowns și Paris Discovered.

Locuiește la New York cu soțul ei și împărtășește cititorilor amintirile și fotografiile din Paris pe blogul ei și pe pagina de Facebook (Parismsm.com).

Sursa : Editura Corint