Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Nunta lui Figaro”, pe scena Operei Naționale București

nunta_lui_figaro_onb_1.jpg

Nunta lui Figaro, ONB 2018
Nunta lui Figaro, ONB 2018
Image source: 
Steluța Popescu

Opera Națională București a prezentat sâmbătă, 13 octombrie 2018, începând cu ora 18.30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia a purtat semnatura lui Alexander Rădulescu. Scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Vlad Conta.

Pentru această reprezentație publicul spectactor a putut urmări debutul sopranei Oana Andra în rolul Contesa.

Opera „Nunta lui Figaro” a fost compusă în lunile martie și aprilie ale anului 1786. Ideea unei opere inspirată de piesa lui Pierre Beaumarchais, care crease scandal în Franța, a aparținut atât compozitorului cât și libretistului Lorenzo Da Ponte. Acesta a povestit într-o scrisoare adresată unui prieten: „Nu isprăvesc să scriu cuvintele și Mozart le si concepe muzica”.

„Nunta lui Figaro” este prima operă la care au colaborat Mozart cu libretistul Lorenzo Da Ponte. Cei doi au mai realizat împreună operele „Don Giovanni” și „Così fan tutte”.

Mozart a fost cel care i-a adus lui Da Ponte o copie a piesei lui Beaumarchais, iar acesta a transpus-o într-un libret în numai 6 săptămâni, traducând textul în italiană, punându-l în versuri și excluzând toate trimiterile politice. Libretul a primit în final aprobarea Împăratului Joseph al II-lea, iar premiera a avut loc pe 1 Mai 1786 la Burghtheater Wien.

În pofida succesului, s-au jucat doar 9 reprezentații. Acestea aveau o durată de 4 ore, iar publicul entuziasmat solicita deseori bis-uri care dublau acest timp. Se pare că, Împăratul a emis o hotărâre în legătură cu numărul de bis-uri ce puteau fi acordate în cadrul unei reprezentații cu „Nunta lui Figaro”.

În 1789 spectacolul a fost reluat, Mozart și Da Ponte au adus mici modificări muzicale, adaptând partitura pentru interpretarea rolului Susanna. Una dintre marile iubiri ale lui Mozart se spune că a fost interpreta de la premieră a rolului Susanna din „Nunta lui Figaro”, Nancy Storace.   

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc joi, 22 noiembrie, începând cu ora 18.30.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).

Partener oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Agapitos Cofetărie, enRose

Partener: Artmark

Partener de tradiție : RFI România

Parteneri media: Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei

Sursa : ONB