Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dragoljub Bajic și Ljubica Vraneș, invitați în spectacolul „Don Carlo” de pe scena Operei Naționale București

don_carlo_onb_2.jpg

Don Carlo, ONB 2018
Don Carlo, ONB 2018
Image source: 
Steluța Popescu

Opera Națională București a prezentat duminică, 14 octombrie 2018, de la ora 18.30 „Don Carlo”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi. Regia, decorul, costumele și luminile spectacolului au purtat semnătura lui Mario De Carlo. La pupitrul dirijoral s-a aflat maestrul Tiberiu Soare.

Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga.

Mario de Carlo despre spectacolul „Don Carlo” de Giuseppe Verdi ce se va desfășura pe prima scenă lirică a țării:
,,Rolul de regizor (și decoruri, costume și lumini) în cazul <Don Carlo> este ca și cum te-ai arunca de pe stânca din Acapulco. Chiar dacă știi că vei scăpa cu viață – pentru că alții au făcut asta înaintea ta – riscul de a fi rănit este mare; și, mai presus de toate, tensiunea adrenalinei se ridică la niveluri critice. Emoțiile atât de puternice și pline de satisfacții un sunt ușor de demonstrat, în fața altor titluri. În Don Carlo ne aflăm față în față cu personaje enorme. Este adevărat că acest lucru se întâmplă în multe lucrări de Verdi (să ne gândim la Violetta, la Rigoletto, Azucena, dar nu numai), însa aici toți sunt giganți și se mișcă toți împreună!”

Cu un libret în limba franceză semnat de Joseph Méry şi Camille du Locle, după tragedia lui Friedrich Schiller, opera „Don Carlos” i-a fost solicitată lui Verdi de către Opera din Paris – unde a avut loc și premiera la data de 11 martie 1867.

Compozitorul a revenit apoi asupra lucrării sale, dăruind contemporanilor şi o versiune în limba italiană care a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. Astfel, opera „Don Carlos” comandată de francezi va fi denumită în ţara lui Verdi „Don Carlo”, versiune reprezentată frecvent în paralel cu cea originală, în limba franceză.

Povestea lucrării are ca punct incipient situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, țări aflate în război la acea vreme.

În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei celor doi, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia și dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică e relativă de dragul poveștii.

https://www.youtube.com/watch?v=iD8VnhnxTU4
(Video: Sebastian Bucur / Opera Națională București)

Următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc vineri, 7 decembrie 2018, începând cu ora 18.30.

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).

Partener oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, Zarea, Leonidas, Agapitos Cofetărie, enRose

Partener: Artmark

Partener de tradiție : RFI România

Parteneri media : Observator Cultural, Agerpres, Business Review, Ziare.com, Business24, Raftul cu Idei

Sursa : ONB