Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premiul Goncourt - Alegerea României 2018

România îşi consolidează poziţia pe harta literară a Europei. Pe 1 noiembrie, studenții a șapte mari universități din țară vor anunţa titlul romanului lor preferat din selecția oficială propusă de Academia Goncourt.

Premiul Goncourt - Alegerea României 2018 este decernat pentru al şaselea an consecutiv, în cadrul unui proiect organizat de Ambasada Franței în România și de Institutul Francez din România, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est şi a Groupe Renault România. Această mare consultare literară, cu un concept inedit, se doreşte a fi un barometru al preferinţelor de lectură ale tinerilor români. Încă de la crearea sa, evenimentul a contribuit la afirmarea vocii acestora din urmă în lumea criticii literare tinere din Europa, punând în evidenţă inteligenţa cu care studenţii români descifrează şi analizează curentele artistice continentale, privirea lor critică asupra dezbaterilor de actualitate, dar şi forţa mereu reînnoită a francofoniei în această ţară.

Juriul format din reprezentanții studenților facultăților de limba și literatura franceză a şapte universități din România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sibiu și Timișoara) se va reuni pentru deliberările finale în dimineața zilei de joi, 1 noiembrie, la Librăria franceză Kyralina din Bucarest. Aflate sub patronajul Academiei Goncourt, dezbaterile se vor desfășura în prezența excepțională a scriitorului francez François-Henri Désérable, laureatul Premiul Goncourt - Alegerea României 2017 pentru romanul său Un anume domn Piekielny (apărut în limba română la Editura Humanitas Fiction), preşedinte de onoare francez al acestei ediţii, şi al Simonei Sora, binecunoscută şi foarte apreciată scriitoare, preşedinte de onoare a competiţiei din partea României.

În aceeași zi, de la ora 12.00, alegerea studenților români va fi anunțată oficial într-o conferință de presă deschisă publicului, organizată la Institutul Francez din București (Bulevardul Dacia nr. 77). Conferinţa va fi prezidată de doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, şi se va derula în prrezenţa doamnei Hélène Roos, Directorul Institutului Francez din România, a domnului François-Henri Désérable, a doamnei Simona Sora, a doamnei Despina Jderu, reprezentanta juriului studenţesc, şi a doamnei Adina Ionescu, Director de comunicare şi Corporate Social Responsability, Groupe Renault România.

Reamintim, în acest context, că François-Henri Désérable întreprinde un turneu literar în România, la Bucureşti şi Timişoara; cu această ocazie, el va avea mai multe întâlniri cu publicul român:

Marţi 30 octombrie, 19.00, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) - Dezbaterile de la Elvire: François-Henri Désérable în dialog cu Lidia Bodea, director general Editura Humanitas, şi cu scriitoarea Simona Sora despre importanţa scrisului şi locul autorilor literari în societatea contemporană. Discuţie în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi, urmată de un dialog cu publicul şi de o sesiune de autografe.

Miercuri 31 octombrie, 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38) - Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, apărută la Editura Humanitas Fiction în traducerea Adinei Diniţoiu. Vor vorbi: François-Henri Désérable, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI, Adina Diniţoiu, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.

Joi, 1 noiembrie, 18.30, Librăria franceză Kyralina (Str. Biserica Amzei 10) - Întâlnire cu François-Henri Désérable în cadrul programului radio Le son des mots, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional. Discuția se va desfășura în limba franceză. Sesiune de autografe.

Vineri, 2 noiembrie, 18.30, Librăria „La Două Bufniţe“ din Timişoara (Piața Unirii 11) - Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, în prezenţa autorului. François-Henri Désérable în dialog cu criticul literar Vasile Popovici și cu membri ai juriului Goncourt de la Timișoara. Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi și va fi urmată de o sesiune de autografe.

Proiectul Premiul Goncourt – Alegerea României a fost conceput ca un instrument care să faciliteze și să accelereze cooperarea interuniversitară la scară națională, să contribuie la formarea noilor generații de critici literari specializați în literatura franceză și literaturile francofone contemporane, dar și să încurajeze publicul să descopere acest tip de creație literară. Ca o dovadă a dinamismului acestui demers şi a interesului pe care îl sucită, este de notat că toate cărţile alese de către studenţii români au fost traduse şi publicate de edituri locale importante -  

Laureat 2013 : Sorj Chalandon, Le Quatrième mur, Grasset, 2013 / Al patrulea zid, Humanitas Fiction (trad. Doru Mares), 2014

Laureat 2014 : Kamel Daoud, Mersault, contre-enquête, Actes Sud, 2014 / Cazul Mersault, contraanchetă, Ibu Publishing (trad. Cristina Radu), 2015

Laureat 2015 : Tobie Nathan, Ce pays qui te ressemble, Stock / Ţara aceasta care-ţi seamănă, Ibu Publishing, trad. Adina Dinitiou, 2016

Laureat 2016 : Catherine Cusset, L’autre qu’on adorait, Gallimard / Celălalt pe care-l adoram, Humanitas Fiction, trad. Doru Mares, 2017