Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Creația românească, în prim-plan la Paris, la deschiderea Sezonului România-Franța

Deschiderea Sezonului România-Franța a avut loc marți 27 noiembrie, la Paris. Peste 400 de oficialități, personalități ale mediului cultural, economic și politic au participat la evenimentele desfășurate pe tot parcursul zilei la Domul Invalizilor și Centrul Georges Pompidou.

Inaugurarea oficială a Sezonului România-Franța a avut loc în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a președintelui Franței, Emmanuel Macron la Centrul Georges Pompidou. Timp de 6 luni, Centrul Georges Pompidou va dezvălui bogăția creației artistice românești contemporane prin expoziții, instalații și parcursuri tematice. Atelierul Brâncuși este unul dintre spațiile principale ale Sezonului cu o instalație a lui Mihai Olos (1940–2015). O expoziție inedită va prezenta dialogul creat între Matisse și Pallady în jurul „Bluzei românești”, iar peste 50 de opere ale lui Andrei Cădere (1934–1978) vor fi expuse în colecțiile permanente. În paralel, parcursul Ponctuations va fi marcat de opere ale lui Mircea Cantor, Victor Man, Geta Brătescu, Corneliu Brudașcu sau Ion Grigorescu. Spațiul Focus va găzdui „Héros-Limite”, o prezentare a operelor lui Gherasim Luca (1919–1994), iar Galerie Zéro va prezenta un alt dialog, de data aceasta între Ciprian Mureșan și Șerban Savu. În continuare, vizitatorii vor descoperi o instalație semnată Adrian Ghenie, artist emblematic pentru arta contemporană românească. În primăvara anului 2019, vor fi inaugurate alte două expoziții Ciprian Mureșan și Şerban Savu la Atelierul Brâncuși, dar și monografia operei lui Isidore Isou (1925–2007).

Sezonul România-Franța va cuprinde 300 de evenimente, la început în Franța , iar din luna aprilie 2019 în România. 
Sezonul România-Franţa îşi propune să reactualizeze imaginea pe care cele două societăţi, română şi franceză, o au una faţă de cealaltă şi să marcheze o nouă etapă în relaţia istorică de prietenie care leagă cele două ţări prin întărirea legăturilor culturale, economice și științifice. El se dorește a fi o vitrină a dinamismului artistic și economic al celor două țări și o ocazie de a reafirma atașamentul lor pentru proiectul european.