Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noaptea Ideilor 2019 în România

De de trei ani, România participă la NOAPTEA IDEILOR, ale cărei cuvinte cheie sunt "libera circulație a ideilor". În acest an se vor organiza zece evenimente în patru orașe, pe tema „ FAŢĂ ÎN FAŢĂ CU PREZENTUL“ la București, la Institutul Francez, la Universitatea din Bucureşti, la librăria Kyralina, la sediul OIF, la Ambasada Libanului; precum și în antenele Institutului Francez, în Cluj, Iași și Timișoara.

În București, vom sta "faţă în faţă" cu prezentul abordând problema din perspectiva informării, a dezinformării, a mass-mediei și a "informațiilor false". Joi după-amiază se va organiza, în parteneriat cu Universitatea din București, o masă rotundă care va aduna profesori universitari, eseisti și jurnaliști pe tema "Viitorul mass-mediei în Europa".

La Institutul Francez din bulevardul Dacia, mai multe asociații vor anima ateliere de sensibilizare și de detectare a " informațiilor false". Un joc (Escape Game) va fi de asemenea organizat la mediatecă, cu scopul a alerta, într-un mod ludic, tânăra generaţie privind ideile preconcepute din domeniul științei. În sala de cinema Elvire Popesco, un grup de experți (istoric, arhivist, regizor, fotograf, profesor universitar) vor discuta despre utilizarea și deturnarea arhivelor prin manipularea informațiilor.
La librăria Kyralina, puteți participa la un karaoke literar, la biroul OIF, la o dezbatere cu elevii cu privire la Declarația Universală a Drepturilor Omului, și în cele din urmă la Ambasada Libanului, la o întâlnire despre "Implicarea tinerilor în societate".

Și în ţară: la Cluj-Napoca va fi organizată o dezbatere privind viitorul inteligenței digitale; la Iași, despre amintire și uitare de la 1989 încoace. La Timișoara, dezbaterea se va concentra pe viitorul Europei, şi va fi organizată pentru prima dată "MICA NOAPTE A IDEILOR" cu ateliere pentru copiii între 4 şi 7 ani.

 

PROGRAM 

La Institutul Francez (Bd. Dacia, nr. 77): 16.00-22.00 – Mediatecă și Atrium : 

Escape Game - Împotriva prejudecăților – credulitatea, inamicul dumneavoastră cel mai de seamă! Asociind diferite discipline științifice și tehnici de investigație, această anchetă este o invitație deschisă curioșilor de toate vârstele, de la mic la mare, pentru a trăi o experiență originală și ludică. Misiunea constă în a mobiliza spiritul de observație, munca în echipă și spiritul critic pentru a deconstrui un val de prejudecăți. Atelierul se va desfășura în limba franceză. Intrarea este liberă, înscriere prealabilă necesară, aici

Atelier de sensibilizare față de utilizarea rețelelor de socializare și detectarea de informații false InfoxFake news. Moderatorul va explica cum pot fi detectate „informațiile false”, iar participanții vor produce „informații false” pe baza unor teme propuse, urmând ca ulterior, aceștia să le poată decripta. Participanții vor schimba diferitele informații produse, fiecare grupă urmând să decripteze materialul celeilalte pe baza argumentărilor. Moderator: Mircea Toma, directorul asociației Active Watch. Atelierul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă, înscriere prealabilă necesară, aici

Asociația Funky Citizens propune un atelier dedicat decriptării propagandei bazat pe articole de presă din perioada comunistă. Se va încerca identificarea practicilor și a mijloacelor de utilizare a propagandei, oferind cadrul potrivit pentru a discuta despre rolul pe care tinerii îl pot juca în contextul presei controlate. Atelierul se va desfășura atât în limba română, cât și în limba franceză. Moderator: Elena Calistru, președinta asociației Funky Citizens. Intrarea este liberă, înscrierea prealabilă necesară, aici

Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP) vă invită la un atelier care propune un exercițiu de gândire critică, structurat în două părți. Prima parte se va desfășura sub forma unei discuții cuprinzând mai multe întrebări („Ce sunt știrile false?”, de exemplu). În a doua parte, atelierul va continua cu un exercițiu concret de argumentare și dezbatere, de susținere a unui punct de vedere. Atelierul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă, înscriere prealabilă necesară, aici

19.30-21.30 – Sala Elvire Popesco:

Dezbatere „Față în față cu prezentul, care mai este rolul arhivelor?“ În era internetului, a tehnologiei cloud și a digitalizării, cum folosim arhivele? Cum le conservăm? La nivel european, demersurile legale privind dematerializarea arhivelor capătă amploare pentru a facilita accesul publicului la documente administrative. Cui se adresează arhivele? Istoricilor? Cetățenilor? Într-o lume deschisă, în care internetul permite un acces cvasi-total și în care cetățenii par să dorească progresiv mai multă transparență, este de preferat să deschidem mai repede și mai devreme anumite arhive? Care este natura arhivelor? Ce anume poate fi calificat drept arhivă? Un document scris, un obiect, o poza? Încadrarea, absența legendei, scenografia sunt doar câteva dintre elementele care pot orienta interpretarea unei imagini sau a unei fotografii, permițând, totodată, manipularea prin intermediul acesteia. Dezbaterea va avea loc în franceză și română, cu posibilitatea de traducere simultană în limbă română.

Intrarea este liberă, înscriere prealabilă necesară, aici.

Participanți: Vadim Ghirda, fotograf-reporter, Doru Liciu, membru al Departamentului pentru Arhive Diplomatice al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Silvia Marton, profesoară de Științe Politice la Universitatea din București, Maurice Vaïsse, profesor emerit în cadrul Centrului de Istorie al Institutului de Studii Politice din Paris (Sciences Po), Vanina Vignal, realizatoare de filme documentare pe baza arhivelor, programatoare a Festivalului One World Romania. Moderator : Mirela Nagâț, jurnalist TVR.  
Pe toată durata serii, food-truck-ul Burger Van se va afla în curtea Institutului și are două propuneri noi în meniu « Popesco » și « Frenchie Burger ».

 

La Universitatea București (Facultatea de Drept, Sala Stoicescu, etajul 1) 17.00-19.00 – Masă-rotundă „Într-o epocă a instantaneității informației, ce viitor are mass-media în Europa?” Schimb de perspective între reprezentanți ai mediului universitar, lideri de opinie, reprezentanți instituționali, jurnaliști despre reprezentarea europeană și prezentarea problematicilor europene în discursurile instanțelor media.  Participanți : Camelia Beciu, directoarea Școlii doctorale a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București, Ion Bogdan Lefter, poet, eseist, analist politic, critic și istoric literar, Ovidiu Nahoi, redactor-șef al RFI România, Luciana Radut-Gaghi, conferențiar la Universitatea de la Cergy-Pontoise (LEMEL – L’Europe des médias en ligne). Moderator : Balasz Barabas, corespondent Digi 24 la Budapesta.  

 
La OIF (Organizația Internațională a Francofoniei, Biroul pentru Țările Europei Centrale și Orientale, Str. Alecu-Russo, nr. 13-19) 17.00-19.00 – Masă-rotundă  „ Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: 70 de ani mai târziu, pot fi considerate Drepturile Omului cu adevărat universale?” Dezbatere în limba franceză. 

 

La Librăria Kyralina (Str. Biserica Amzei, nr. 10) 19.00-20.30 – Karaoke literar : lecturarea unui pasaj dintr-o carte pe un fond muzical ales de participant. Moderator : Virgile Prodhomme, Directorul Librăriei Kyralina. 

 
La Ambasada Libanului (Str. Aleksandr Sergheevici Puskin, nr. 11) 19.00-20.30 – Dezbatere „Implicarea tinerilor în societatea actuală”. Moderator : Mircea Barbu, Jurnalist Radio Europa Liberă România. Dezbatere în limba franceză și română. 

 

La Iași, la Institutul francez din România la Iași, Sala Benjamin Fondane (Bd. Carol I, nr. 26) 18.00 – Dezbatere : „Memorie și uitare, 30 de ani de libertate ?” Participanți : Alexandru Călinescu, profesor universitar specialist în literatura franceză contemporană, Dorin Dobrincu, profesor universitar specialist în istoria rezistenței anti-comuniste  în România, Florea Ioncioaia, profesor universitar specialist , științele comunicării și istorie.  Dezbaterea va avea loc în limba română și franceză. 

 
La Cluj-Napoca, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Str. Constantin Daicoviciu, nr. 15) 18.00 – Dezbatere : „Revoluția digitală și inteligența artificială : provocările zilei de mâine”. Reprezentanți ai mediilor universitar și privat sunt invitați să participe la o dezbatere între specialiști în inteligență artificială, tehnologie și psihologie. Dezbaterea va avea loc în limba română. Expoziție „Traducerea automată, revoluția inteligenței artificiale”. Participanți : Daniel David, profesor universitar, psiholog, Radu Orghidan, Machine Learning and Robotics Area Leader, NTT DATA Romania, Ovidiu Stan, asistent universitar Facultatea de Automatică și calculatoare UTCN.  

 
La Timișoara, tema de acest an, va prilejui întâlnirea cu adulți și cu cei mici. 
 
La Universitatea de Vest, amfiteatrul A01 (Bvd. V. Pârvan, nr.4) La 18.00 - Dezbatere : « Viitorul Europei se joacă în România ? » Participanți : Aline Fontaine, jurnalistă franceză stabilită în România, corespondentă  La Croix și TV5 Monde, Mircea Mihăieș, profesor la Universitatea de Vest, scriitor și eseist, Laurentiu Stefan, profesor și cercetător la Universitatea de Vest și unul dintre fondatorii Societătii Române de Științe Politice (SRSP), Thierry Wolton, jurnalist și eseist, profesor la Școala superioară de comerț din Paris, autor al  « O istorie mondială a comunismului » (Grasset). Moderator: Silviu Rogobete, fost diplomat, profesor la Facultatea de știinte politice a Universității de Vest. 
Dezbaterile  vor avea loc în limba franceză și vor fi traduse în română. 
 
La mediateca Institutului Francez din Timișoara ( Bd.C. D. Loga) 
La 19.00 « Seară  în pijama » pentru copiii între 4 și 7 ani. Înscriere gratuită doar pentru abonații Cardului CulturaPlus pe :    mediatheque.timisoara@institutfrancais.ro