Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tenorul Virgil Profeanu, invitat în spectacolul "Turandot" de pe scena Operei Naţionale Bucureşti

turandot_foto_sebastian_bucur_opera-_nationala_bucuresti_4.jpg

Turandot
Turandot
Image source: 
Sebastian Bucur | ONB

Opera Națională București prezintă duminică, 10 martie 2019, ora 18:30 opera semi-stage „Turandot” de Giacomo Puccini. Regia poartă semnătura lui Ștefan Neagrău, scenografia a fost realizată de Viorica Petrovici, iar conceptul video de către Andreea Bițulescu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Pentru această reprezentație publicul spectactor îl va putea urmări pe tenorul Virgil Profeanu în rolul Calaf, în calitate de invitat al Operei Naționale București.

„Turandot” este o operă în trei acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecția lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.

Premiera mondială a avut loc în data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. În timpul concertului inaugural, la un moment dat, dirijorul a întrerupt spectacolul la  momentul din partitură până unde compusese Puccini și a spus: „în acest moment, maestrul a pus jos pana”. După un moment de tăcere în sală, de la balcon s-a auzit: „Viva Puccini!” urmat de ovațiile publicului.

Opera lui Puccini a devenit de-a lugul timpului cunoscută în întreaga lume pentru „Nessun dorma”, aria celebră din actul final intrpretată de cele mai grele nume de tenori din toate timpurile.

 

      Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni – duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).