Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


S-a încheiat ediția a cincea a Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight

spotlight-18-apr-2019-low-rez-0132.png

Sursa imaginii: 
Petre Ivu | ArCub

Ediția a cincea a Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, s-a încheiat ieri, 21 aprilie, după patru zile de evenimente care au transformat Bucureștiul într-un Oraș al luminii.

Cu acest prilej, Primăria Capitalei și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București mulțumesc publicului bucureștean și turiștilor prezenți în număr foarte mare la eveniment, precum și tuturor partenerilor și instituțiilor care au asigurat buna desfășurare a festivalului.

Ediția din 2019 a Spotlight a marcat două evenimente majore ale anului: Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și deschiderea Sezonului România-Franța la București, care s-au reflectat în tema aleasă: EuropeLights.

Deschiderea Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight a avut loc joi, 18 aprilie, cu un concert exploziv, susținut în Piața „George Enescu” de celebrul artist francez Bob Sinclar, precedat de un warm-up cu DJ Andi.

Cele douăzeci de lucrări – instalații de lumină, proiecții video, proiecte de iluminat arhitectural sau instalații artistice interactive – ale artiștilor români și străini, din Franța, Canada, SUA, Marea Britania și Australia, care au îmbinat arta, lumina și tehnologiile cele mai avansate din domeniu, au descris un traseu ce a pornit din Piața „George Enescu”, ajungând până în Bulevardul Națiunilor Unite. Harta ediției din 2019 a Spotlight a cuprins și Strada Lipscani și Piața Universității.

Astfel, publicul a putut admira și explora instalații și proiecții în premieră în România, interacționând direct cu balansoarele luminoase și muzicale ale instalației „Wave-Field”, creând imagini și muzică cu instalația „Stratum”, jucându-se pinball pe fațada Teatrului Odeon, prin instalația „Urban Pinball” sau activând cu aparatul foto personajele misterioase „Luminuits”. La acestea, s-au adăugat neoane suspendate, o reinterpretare a operei lui Brâncuși în format digital proiectată pe fațada Palului CEC, o roată a timpului, un pavilion luminos și sonor, dar și multe altele, care i-au fascinat și bucurat pe cei care au parcurs traseul indicat de harta instalațiilor.

Festivalul Internațional al Luminii – Spotlight este cel mai mare festival din România dedicat luminii și tehnologiilor din acest domeniu și include anual o serie de instalații de lumină, proiecții video, proiecte de iluminat arhitectural sau instalații artistice interactive ale artiștilor locali și internaționali.

Festivalul a deschis Sezonul România-Franța la București, un program care va cuprinde peste patru sute de activități artistice, culturale, științifice și educaționale, organizate de instituții partenere din cele două țări. Proiectele prioritare ale Sezonului sunt colaborările dintre operatori culturali publici și privați, instituții, școli, universități, companii, creatori români și francezi etc.

Partener internațional: FÊTE DES LUMIÈRES LYON

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului Internațional al Luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.