Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premianţii Galei Premiilor Participării Publice din 2019 dau putere civismului în comunităţi

gala_premiilor_participarii_publice.jpg

Gala Premiilor Participarii Publice
Gala Premiilor Participarii Publice

Peste 350 de participanţi i-au aplaudat miercuri, 17 aprilie, pe cei 12 premianţi ai celei de-a X-a ediţii a Galei Premiilor Participării Publice. Mesajul de anul acesta al Galei – “Om cu om facem puterea” a marcat nevoia ca iniţiativele civice locale, în special cele cu vizibilitate redusă în spaţiul public, să fie sprijinite. Totodată, premianţii celor 10 ediţii ale Galei sunt imaginea schimbărilor concrete în comunităţi, obţinute prin participare publică.

Trăim un context social şi politic în care relaţia de putere între cetăţeni şi administraţia publică este profund disproporţionată. Acum, poate mai cu putere ca niciodată este nevoie să arătăm că eforturile civice pe care toţi le facem vor aduce schimbarea pe termen lung. Deşi poate ne-a devenit dificil să vedem rezultatele acestor 10 ani de activism, ele există și au efecte clare pentru viețile noastre: o lege mai bună pentru sănătate, educaţie sau protecţie socială, un drum pietruit, surse publice de apă curate într-o comună – sunt foarte relevante pentru comunităţi.”  Oana Preda, Director executiv CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică.

Gala Premiilor Participarii Publice - publicul

Premianţii Galei Premiilor Participării Publice, 2019:

   ⏵ Asociația Femeile se Implică, pentru Grupul Civic Săcele - Cetățenii în Acțiune, Premiul Oraș mic, cetățeni mari!

Cetăţenii au acţionat constant pentru a-i responsabiliza pe reprezentanţii administraţiei locale pentru mai multă transparenţă în procesul decizional.

 

   ⏵Consiliul Național al Elevilor pentru campania Educația, siguranță națională! Premiul Examen de realitate.

Ministerul Educaţiei a retras propunerile de planuri-cadru pentru învăţământul liceal după ce Consiliul Naţional al Elevilor a reuşit să mobilizeze colegi din toată ţara să semneze o petiţie, care a strâns 140.000 de semnături.

 

   ⏵Alianța România Fără Orfani (ARFO), pentru campania România Fără Orfani, Premiul Plasament cu grijă.

După 2 ani de campanie publică intensă, Alianţa România fără Orfani convinge Ministerul Muncii să adopte Standarde minime de calitate pentru serviciile destinate copiilor din sistemul de protecţie socială.  

 

   ⏵Asociația Merci Charity Boutique, pentru campania Acces echitabil la servicii de medicină dentară pentru copiii de la sate și copiii cu cancer, Premiul Ordin de deplasare pentru sănătate.

După doi ani de discuţii cu factori de decizie şi funcţionari publici şi multă presiune publică, Ministerul Sănătăţii a aprobat ordinal privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile.

 

   ⏵Primăria Cluj-Napoca, pentru Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018, Premiul Om cu om facem bugetul.

Primăria Cluj-Napoca a alocat peste 2 milioane de Euro din bugetul local pentru proiecte propuse de cetăţeni.

 

   ⏵ Primăria Cluj-Napoca, pentru CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Cluj-Napoca, Premiul Pe fir cu cetățenii.

Primăria Cluj-Napoca a înfiinţat “Centrul de Inovare şi Imaginaţie Civică” (CIIC), care să ofere cadrul de dezbatere şi consultare cu comunitatea. Primăria invită CIIC cetăţenii, artiştii, antreprenorii şi mediul academic, pentru a găsi cele mai bune şi creative soluţii pentru oraş.

 

   ⏵Fundaţia Romanian Angel Appeal, pentru Legea Tuberculozei, Premiul Aviz pozitiv la vindecare.

Romanian Angel Appeal şi partenerii au dus o amplă campanie de convingere a decidenţilor, iar după 4 ani de eforturi de advocacy susţinute, în 2018 Legea privind măsurile de control privind tuberculoza intră în vigoare.

 

   ⏵Asociația MozaiQ LGBT, pentru campania “Iubirea nu se votează!, Premiul Boicot la URnĂ.

Alături de aliaţi, MozaiQ au desfăşurat o campanie de advocacy pentru a împiedica organizarea referendumului. Au urmat acţiuni de informare şi sensibilizare pentru a convinge oamenii să stea acasă în ziua referendumului. Eforturile MozaiQ şi ale tuturor celor care au promovat boicotul au avut rezultat: din lipsă de cvorum, referendumul nu a fost validat.

 

   ⏵Primăria Râmnicu Sărat, pentru proiectul #SUSRâmnicul - Râmnicu Sărat - model al dezvoltării durabile, Premiul Special pentru Tineret.

Primăria Râmnicu Sărat a implicat peste 900 de tineri şi a organizat 14 consultări cu aceştia, în vederea elaborării Strategiei pentru Tineret.

 

  ⏵ Asociația Rădăuțiul Civic, pentru Salvarea lacului „Al. Sahia” din Rădăuți și redarea lui comunității, Premiul Puterea n-a intrat la apă.

După eforturi civice constante, Asociaţia Rădăuţiul Civic a determinat consiliul local să rezilieze contractul de concesiune. Astfel, lacul a fost redat comunităţii.

 

   ⏵ Diana Oncioiu, Dela0, Premiul Special pentru Jurnalism Un stilou numit putere.

Diana Oncioiu a fost premiată pentru materialele jurnalistice publicate pe Dela0.ro: “Nu se prinde nimic de ei”, “Lenea asistaţilor” şi “Cifrele spun o altă poveste: România degeaba nu există.

 

  ⏵Grupul Iniţiativa Favorit, Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei şi Grupul Iniţiativa Prelungirea Ghencea, Premiul Premiul Special CeRe , Premiul deceniului 

Cele trei grupuri civice sunt printre primele care s-au format în Bucureşti şi unele dintre cele mai consecvente în a aduce pe agenda administraţiei publice diverse probleme cu care se confruntă comunităţile.  

 

Mai multe informaţii despre premianţi găsiţi aici şi în catalogul evenimentului.