Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Conferința "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră"- SUST-BLACK 8-11 mai 2019, București, Palatul Parlamentului, Sala Al.I Cuza

În perioada 8 - 11 mai a avut loc la București conferința "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră"- SUST-BLACK, organizată de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină - GeoEcoMar sub auspiciile președinției României la Consiliul Europei. Evenimentul a fost susținut de către Comisia Europeană și Ministerul Cercetării și Inovării, fiind găzduit la Palatul Parlamentului. 

Cu această ocazie, comunitatea științifică a emis "Declarația de la București", lansând  Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră, cu scopul de a pregăti și structura planurile detaliate de cercetare în Marea Neagră, de studiere a stării de sănătate și a dinamicii acesteia, precum și a potențialului de a susține dezvoltarea comunităților locale. Declarația de la București și Agenda Strategică de Cercetare și Inovare pentru Marea Neagră au și rolul de a susține coordonarea eforturilor naționale, regionale și pan-europene de prioritizare a acțiunilor de cercetare care vor fi întreprinse până la orizontul anului 2030. Mai mult, cele două documente au rolul de a spori gradul de conștientizare privind cercetarea științifică în Marea Neagră, precum și cercetarea marină în Europa în general. 

La dezbaterile moderate de jurnalista irlandeză Karen Coleman, au participat oficiali guvernamentali români - ministrul Cercetării și Inovării Nicolae Hurduc și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Maria Magdalena Grigore, John Bell, director la Directoratul General pentru Cercetare și Inovare, trimisul special al Comisarului European pentru Cercetare și Inovare Carlos Moedas, Emil Constantinescu, fostul Președinte al României, reprezentanți ai Comisiei pentru Cooperarea Economică la Marea Neagră și ai OSCE, membri ai comunităților științifică și academică internaționale, cât și reprezentanți ai tuturor țărilor riverane Mării Negre. Alături de aceștia a fost prezentă și doamna Audrone Perkauskiene, șefa de unitate pentru Vecinătatea Estică a Acțiunii Externe Europene iar comisarul pentru pescuit, mediu și afaceri maritime, Carmenu Vella, a transmis un mesaj video participanților. 

În aserțiunea sa, ministrul Nicolae Hurduc a subliniat că Marea Neagră reprezintă un obiectiv strategic pentru România, proiectele implementate în această zonă fiind foarte importante pentru dezvoltarea şi consolidarea ariei. „După cum s-a menționat în cadrul reuniunii informale a miniștrilor cercetării, care a avut loc la București pe 3 aprilie 2019, Marea Neagră merită aceeași atenție ca Marea Mediterană și Marea Baltică, fiind la granița de Est a Uniunii Europene și reprezentând un bogat patrimoniu natural și cultural. Pornind de la aceste realităţi, este responsabilitatea noastră să consolidăm cercetarea – dezvoltarea pentru a cunoaște mai bine mediul marin și să dezvoltăm noi tehnologii pentru a extrage mult așteptatele resurse care ar putea alimenta Uniunea”, a declarat ministrul cercetării și inovării. Potrivit acestuia, conferința SUST-BLACK marchează o nouă etapă, deoarece în cadrul acesteia a fost lansată noua Agendă Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră, care este ”un document de orientare pentru următorii zece ani în ceea ce priveşte intervenţiile în acest bazin”. 

Secretarul de stat în MAE Maria Magdalena Grigore a vorbit despre importanța agendei strategice de cercetare și inovare din perspectiva faptului că reflectă prioritățile comune ale țărilor din jurul bazinului Mării Negre. Diplomatul român a subliniat că documentul reprezintă o bază solidă de la care pot fi elaborate politicile viitoare referitoare la cercetare și la domeniile conexe cercetării, atât la nivel național și regional, cât și la nivel european. În finalul aserțiunii sale, secretarul de stat în MAE a arătat că agenda strategică de cercetare și inovare are rol semnificativ în atingerea unuia dintre obiectivele principale ale României în această regiune, care este de altfel una dintre prioritățile Președinției Consiliului UE - stimularea cooperării regionale la Marea Neagră, cu sprijinul Uniunii Europene. ”Agenda Strategică de Cercetare și Inovare va acționa și în sprijinul Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră - document care va fi adoptat de țările litorale și Republica Moldova în mai puțin de două săptămâni, în cadrul reuniunii ministeriale care va avea loc la București, la 21 mai. Cele două agende sunt interconectate și se vor consolida reciproc, ambele punând bazele unei cooperări sectoriale mai strânse și mai pragmatice în regiunea Mării Negre pe termen mediu și lung”, a declarat Maria Magdalena Grigore.

Agenda Strategică pentru Cercetare și Inovare la Marea Neagră a fost realizată ca urmare a unui proces ce a prevăzut consultarea şi lucrul în echipă a mai multor cercetători din statele riverane şi din Republica Moldova, împreună cu alți experţi din Uniunea Europeană. Procesul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani şi a fost sprijinit de Comisia Europeană. Astfel, documentul are la bază patru piloni de acţiune, fiind vorba despre gestionarea provocărilor fundamentale în domeniul cercetării în regiunea Mării Negre, dezvoltarea de produse, soluții și clustere pentru stimularea „blue gowth”, construirea de infrastructuri - cheie în domeniul cercetării şi dezvoltarea educației.

Cu prilejul reuniunii de la Palatul Parlamentului, au avut loc și următoarele trei evenimente conexe: cea de-a noua întâlnire pe marginea Inițiativei pentru Cercetare și Inovare ”Blue Growth la Marea Neagră”, simpozionul  “Natură și Cultură la Marea Neagră”, organizat de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și cea de-a unsprezecea întâlnire a comitetului director al proiectului Horizon 2020 DANUBIUS - Preparatory Phase.

Tags: