Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europeana - o scurtă istorie a secolului XX, manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franţa

◤ 28 mai, ora 20, Teatrul Național Cluj-Napoca

Inițiat de compania franceză Rêvages în parteneriat cu Teatrul Național Cluj și Institutul francez, proiectul Europeana urmărește sensibilizarea cetățenilor europeni față de legătura dintre memoria comună europeană și opiniile lor individuale: sesizarea distanței dintre istorie și literatură, cunoașterea originii regimurilor totalitare pentru a înțelege mai bine raportul cu informația. În cadrul Sezonului Franța-România.
Proiectul asociază un spectacol de teatru, o conferință și o expoziție foto.
Pe scenă, o femeie și un bărbat, ea are treizeci de ani, el șaizeci. Ei reprezintă două generații. Cea care a văzut, cea care vrea să vadă (sau nu). Sunt vânători. Măcelari, comercianți. Memorii, vise, imagini. Acest cuplu parcurge Europa, din oraș în oraș, din hotel în hotel și prezintă publicului marile evenimente ale secolului XX. Ei sunt cele două fețe ale aceleiași persoane.

Spectacol în limba franceză cu subtitrare în limba română, accesibil persoanelor 15+. Durata: 1h45
Bilete aici

Conferinţă-dezbatere
Jacques Rupnik 
Europa ieri azi mâine

 

 29 mai, ora 17, UBB - Facultatea de Studii Europene, str. Emmanuel de Martonne 1, 
intrarea liberă

Jacques Rupnik este un politolog francez de renume, specialist al problematicilor Europei centrale și orientale. Conferința lui Jacques Rupnik va aborda într-o manieră tradițională subiecte precum tranziția democratică și viitorul Uniunii.

 

Expoziţie
O seară în atelierul părinţilor mei

 

 2-21 iunie, La Cave - Institutul Francez şi Galeria Reflex, str. Iuliu Maniu 3
Vernisaj: duminică, 2 iunie, ora 18, La Cave

Expoziția propune o reflecție asupra transmiterii imaginarului într-o familie de artiști: cuplul Maria Manolescu-Romelo Pervolovici și copiii lor, un arhitect urbanist și o regizoare, reuniți sub numele Grupul 2META+. Proiectul pornește de la filmul omonim al Evei Pervolovici, în care aceasta se folosește de mijloacele autobiograficului pentru a explora practicile picturale ale părinților ei și, în egală măsură, rolul moșternirii artistice în formarea lumii ei interioare și conturarea stilului cinematografic. „O seară în atelierul părinților mei” devine astfel povestea formării artistice a unei regizoare. Narațiunea este redată prin intermediul expoziției, în care se întâlnesc complementar filmul, pictura, designul sonor și instalația expozițională. Într-o scenografie creată de Radu Pervolovici, pictura și filmul sunt alternate pentru a obține o continuitate între discursurile diferitelor medii, dar și ca metaforă a legăturii artistice dintre generații.
Evenimentul este organizat de Fundația Culturală META în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania, Institutul Francez din Cluj-Napoca, Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și are loc în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Tags: