Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Descoperă bucătăria franceză cu Șareta culinară // Cariola româno-franceză

Sezonul România - Franța 2019 prezintă Șareta culinară // Cariola româno-franceză, un proiect de cultură gastronomică care ne invită să (re)descoperim bucătăria franceză în România.

Șareta culinară, construită într-un atelier din România, este un obiect de design devenit spațiu gastronomic, creat de doi tineri arhitecți români, Maria Decu și Mihai Dumitrache (Studio MD/MD), împreună cu un director artistic francez, Marie-Josée Ordener. Șareta a fost concepută după modelul Les Grandes Carrioles din Marsilia, având un proces de creație încrucișat atât tehnic, cât și gastronomic. Designul și rețetele propuse au fost adaptate caracteristicilor bucătăriei „de stradă” în așa fel încât Șareta este un proiect artistic, culinar și economic. 

După patru luni de turneu în Franța (Paris, Bordeaux, Calais, Montpellier și Marsilia) unde invitata de onoare a fost bucătăria românească, Șareta culinară româno-franceză a ajuns în România (București, Cluj-Napoca, Sibiu, Gărâna) pentru a duce mai departe preparatele reinterpretate ale bucătăriei franceze.

 Astfel, Șareta este prezentă la o serie de evenimente din cadrul Sezonului România-Franța și găzduiește, până pe 14 iulie, cinci chefi francezi care ne spun, prin rețetele propuse, o poveste despre cultura gastronomică a ambelor țări, dar și despre relația româno-franceză.

În cadrul acestui turneu, caravana culinară ajunge la TIFF Cluj - Transilvania International Film Festival (31 mai – 3 iunie 2019). Aici, echipa șaretei o are invitată franceză pe Georgiana Viou, chef la restaurantul Chez Georgiana din Marsilia, care face echipă cu Horia Simion, chef pentru Clubul Gastronomic Transilvan din Cluj. Pe 31 mai Șareta culinară va fi la Iulius Mall, iar pe 1 și 2 iunie la Castelul Banffy, pentru deja cunoscutul „Weekend la Castel” din cadrul TIFF. 

În România, Caravana a ajuns începând cu data de 18 aprilie și își va continua plimbările până pe 14 iulie, devenind un punct de atracție la TIFF Cluj - Transilvania International Film Festival, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Bucharest Jazz Festival și Gărâna Jazz Festival.

Sezonul România-Franța se desfășoară în România până pe 14 iulie și are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care cele două țări le au una față de cealaltă, cât și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale care le leagă în mod istoric. Secvența din România a Sezonului dezvăluie dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților noastre, depășind clișeele asociate Franței.

 

Pentru mai multe informații: www.sezonulromaniafranta.ro

Sezonul România-Franța 2019 este organizat de următoarele instituții:

Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat, Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român.

Comisar general: Andrei Țărnea

Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței la București, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.

Comisar general: Jean-Jacques Garnier

 
 
Tags: