Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul hypermarket care ajută agricultorii români să treacă la BIO

Legume Bio.jpg

Legume Bio
Legume Bio

Peste 200 de fermieri români s-au înscris în programul “Creștem România BIO” în primele două luni de la demararea acestuia de către Carrefour România. “Creștem România BIO” este primul program pe termen lung inițiat de un retailer, dedicat susținerii agricultorilor români care vor să treacă la agricultura BIO.

75 dintre ei sunt eligibili pentru a începe conversia la BIO, aceștia beneficiind de sprijin financiar pentru primul an, contracte ferme de preluare a producției în perioada de conversie și 2 ani după obținerea certificărilor necesare, cât și consultanță și promovare din partea lanțului de magazine. Produsele recoltate în perioada conversiei vor ajunge pe rafturile Carrefour cu o etichetă specială, de tranziție – “în conversie la BIO” – iar după certificare, cu eticheta ecologică, în conformitate cu normele europene.

“Există un potențial mare în țară. Pentru a converti acest potențial într-un model de dezvoltare, e nevoie de contribuția tuturor. Cred sincer că trebuie să lucrăm împreună: fermieri, retaileri, autorități, organizații de mediu, ONG-uri și camere de comerț. Fermierii înscriși în program sunt plini de curaj și creativitate, dispuși să încerce culturi BIO diverse, precum cartofi, morcovi, ardei, mure, afine și altele. BIO va fi o parte esențială a agriculturii românești, iar Carrefour vrea să pună piatra de temelie”, a precizat Jean Richard de Latour, CEO Carrefour România.

La rândul său, Michèle Ramis, Ambasadoarea Franței în România, a îndemnat toți actorii implicați să beneficieze de oportunitățile actuale. „Agricultura românească are de jucat rolul său în acest mod de producție și pe piața comună europeană, care, să ne amintim, este una dintre cele mai râvnite piețe din lume, datorită puterii noastre de cumpărare și a nivelului cererii. Este o șansă care merită să fie exploatată”, a spus ambasadoarea Franței, într-un mesaj în limba română.

Programul Creștem România BIO a fost inițiat în urmă cu trei luni și completează seria de parteneriate dezvoltate de Carrefour cu producătorii agricoli. Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăști a fost lansată acum 3 ani, iar astăzi livrează peste 5.000 de tone de legume pe rafturile magazinelor. Concomitent, Filierele Calității Carrefour garantează calitatea produselor, de la fermă la raft, în doar 36 de ore.