Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fix la FITS! Institutul francez din România își mută reședința de vară la Sibiu!

afis.png

Sursa imaginii: 
Institutul Francez

Institutul francez din România ajunge la Sibiu în perioada 19-24 iunie, pentru a fi mai aproape de publicul său și de invitații francezi din cadrul celei de-a 26-a ediții a FITS – Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu. Este un an cu o însemnătate aparte, Sezonul România-Franța 2019 aducând în prim plan o prezență franceză importantă: 17 companii de teatru de renume și peste 70 de momente cheie francofone dedicate artelor spectacolului.

Reședința temporară de vară a Institutului francez devine Maison de la Gastronomie (strada Cetății, nr. 16). Joi, 20 iunie, deschidem porțile publicului larg cu un apéro francofon de la 15.00 la 18.00 și descoperim universul Culturethèque, mediateca digitală a institutelor franceze din întreaga lume, o rețea prezentă în peste 120 de țări. Urmează apoi interacțiunea cu prima platformă e-learning din România dedicată învățării limbii franceze și perfecționarea ortografiei, în parteneriat cu Frantastique.

 

Joi, vineri și sâmbătă (20-23 iunie) cei mici și cei mari sunt așteptați să-și intre în rolul de investigatori, echipa Institutului Francez animând  jocul de societate « Unusual Suspects/Suspecţi de serviciu ».  Echipele de detectivi se pregătesc să prindă hoțul analizând comportamente și dezbătând clișee și aparențe, uneori înșelătoare.

 

Apoi, după un turneu național lung ce a urmărit promovarea studiilor în limba franceză în rândul a 2400 de elevi și studenți, în 19 orașe, Caravana studiilor în Franța face un ultim mic popas la Sibiu, după 4500 km străbătuți în 30 de zile. O oportunitate de a participa la atelierele noastre zilnice organizate împreună cu reprezentanții Clubului Francofon de Afaceri din Sibiu și Undelucrăm, pe tema corelării între urmarea unor filiere francofone și perspectivele unei cariere de succes în contextul unui mediu economic cât mai interconectat!

 

Sâmbătă, 22 iunie, între orele 11.00-12.00, artiștii companiei franceze « Plasticiens volants » vă așteaptă la o discuție despre teatrul de stradă, despre arta de a transforma spațiul public și de a crea cu generozitate noi universuri.

În aceeași zi, în cadrul Școlii de vară organizate de către Asociația de prietenie « Ille et Vilaine - Sibiu », vor avea loc trei ateliere escape game, dedicate elevilor de la Colegiul Tehnic Cibinium. Jocul « Panică la bibliotecă » are scopul de a alerta într-un mod ludic tânăra generaţie cu privire la ideile preconcepute din domeniul științei. Bazându-se pe capacitatea lor de observare și pe spiritul critic, participanții vor lucra în echipe pentru a demonstra o serie de concepții greșite difuzate de un grup numit « Obscurantiștii ».

 

Vă așteptăm la o întâlnire convivială pentru a descoperi alături de noi prezența franceză și activitățile Institutului Francez din România la #FITS2019!

A bientôt! Ne vedem la Sibiu!

 
Hélène Roos, director Institutul Francez din România, în studioul mobil #Zebra de la Festivalul Internațional al Teatrului de la Sibiu, 20 iunie 2019: