Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hackathon de Artificial Intelligence în cadrul Sezonului România-Franța 2019

Cum punem Inteligența Artificială și procesul de Machine Learning în folosul nostru? Cum facem din tehnologie un aliat? Echipele câștigătoare ale Hackathonului AI, organizat de CCIFER și Innovation Labs în cadrul Sezonului România-Franța, cu susținerea Orange, Renault și Carrefour, au știut să folosească tehnologie de ultimă generație pentru a crea proiecte care să schimbe în bine modelele actuale de business.

Pe 9 iulie a avut loc în cadrul CCIFER sesiunea de încheiere a Hackathonului AI, la care reprezentanți ai echipelor câștigătoare din România și din Franța, ai Polytech Nice Sophia Antipolis și ai Universității Politehnice București, alături de Monica Obogeanu, Startup Project Manager Orange, au făcut bilanțul unui proiect ambițios și inovator.

 

Sinergii neașteptate și oportunități de învățare

Patru echipe românesti au fost selectate de juriul CCIFER în cadrul Innovation Labs pentru o vizită de studiu care a avut loc în luna mai, în Franța, unde au explorat centrele de inovație tehnologică Renault și Orange de pe platforma Sophia Antipolis și au întâlnit o echipă franceză, implicată în dezvoltarea proiectului GreenCoach, inițiat de Orange Franța. Cele 5 echipe s-au reunit pe 8 și 9 iulie la București pentru sesiunea de încheiere a acestui proiect și o vizită la Renault Creative Lab și Orange Lab.

Reprezentanții celor 5 echipe din concurs au în comun, pe lânga pasiunea pentru AI și Machine Learning, deschiderea către oportunitățile de învățare cunoscând culturi noi, fapt ce reiese și din mărturiile lor din cadrul sesiunii de încheiere a Hackathonului AI:

 

  • ”Ce am luat din această experiență, estă că ideea care ți-a venit prima e întotdeauna greșită. Când am absolvit facultatea, cu ego-ul meu mare, credeam că orice idee a mea era bună. Dar ideea inițială e întotdeauna proastă și trebuie să muncești mult ca să o aduci pe drumul cel bun.” - Radu Codescu, Sales Lead Generator
  • ”În România, un mare avantaj al startup-urilor este că au de la bun început o gândire globală. (…) Am avut parte în acest proiect de sinergii neașteptate. Am fost în Franța și am descoperit că ceea ce facem noi se potrivește cu ceea ce fac ei. Ideea este să comunicăm și să căutăm elementele care să ne susțină ideea și să ne ajute să o punem în practică” – Laura Andra Antonache, Heimdal
  • ”Machine Learning – tuturor le place să vorbească despre asta, dar sunt multe neînțelegeri cu privire la acest proces. E nevoie de date reale și consistente. Lucrând cu Orange, Carrefour și Renault a fost pentru noi o șansă care ne-a dat forță.” - Vlad Dieaconu, Finbot
  • Se spun multe lucruri despre AI care sunt departe de realitate. Toate proiectele noastre folosesc AI și Machine Learning pentru a-i ajuta pe oameni să trăiască mai bine. E un lucru bun pe care îl putem face cu acest tip de tehnologie.”- Nassim Bounouas, GreenCoach

 

Un acord de colaborare ca urmare a inițiativei CCIFER de susținere a start-up-urilor

Sesiunea de închidere a Hackathonului a fost urmată de o întâlnire de lucru între reprezentanții celor două universități partenere, Ambasada Franței în România și CCIFER, pentru a pune bazele unui acord de colaborare academic ca urmare a cooperării din cadrul Hackathonului AI. Acest fapt este cu atât mai îmbucurător, cu cât Polytech Nice Sophia Antipolis face parte din seria de 4 universități franceze alese în programul de dezvoltare a Inteligenței Artificiale întreprins de președintele Franței, Emmanuel Macron. Programul constă în încurajarea cercetării în domeniul AI prin crearea a 4 institute interdisciplinare de Inteligență Artificială care vor împărți în acest scop 100 de milioane de euro.

 

Hackathonul de Inteligență Artificială

Hackathonul de Inteligență Artificială este proiectul ce vizează transformările din business-ul viitorului pe care Camera Franceză de Comerț, Agricultură și Industrie în România (CCIFER) l-a înscris în cadrul Sezonului România-Franța, în parteneriat cu Innovation Labs și Polytech Nice Sophia Antipolis, susținut de Orange, Renault și Carrefour.

 

Despre echipele câștigătoare ale Hackathonului AI:

  • Finbot oferă angajaților organizațiilor un mod de căutare interactivă a informației nestructurate, prin intermediul unui algoritm de Machine Learning.
  • Sales Lead Generator permite prioritizarea eficientă a potențialilor clienți prin Machine Learning, actualizând și folosind datele disponibile despre profilul cumpărătorului pentru a prezice probabilitatea de conversie.
  • Heimdal îmbunătățește consumul electric printr-o soluție hardware, cu un algoritm de Machine Learning ce identifică și optimizează amprentele digitale și obișnuințele de consum, atât pentru distribuitori, cât și pentru consumatori.
  • AIStatistici își propune să valorifice volume mari de date prin utilizarea acestora ca resursă pentru realizarea unor predicții capabile să ofere un avantaj competitiv companiilor. Caracterul inovator al aplicației derivă din capacitatea acesteia de a corela date ce reflectă procese interne de durată din interiorul organizației cu date ce pun în evidență tendințe manifestate în mediul socio-economic extern.
  • GreenCoach este echipa din cadrul Polytech Nice Sophia Antipolis, formată din patru studenți din anul al treilea, Departamentul Computer Science. Proiectul GreenCoach, inițiat de Orange Franța, este o aplicație ce îi ajută pe utilizatori să devină mai responsabili față de mediu și să economisească energie.

 

…………………………………………………………………………………………….

SEZONUL ROMÂNIA – FRANȚA (28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019)

Pe parcursul a opt luni, programul sezonului cuprinde peste 300 de activități artistice, culturale, științifice și educaționale, organizate de instituții partenere din cele două țări. Proiectele prioritare ale Sezonului sunt colaborările încrucișate pe care ne dorim să le încurajăm între operatori culturali publici și privați, instituții, școli, universități, companii, creatori români și francezi etc.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România

O comunitate de afaceri fondată pe savoir-faire-ul francez, CCIFER este lider angajat în dezvoltarea durabilă a persoanelor, a companiilor și a României. Catalizator al comunitătii de afaceri franco-române, CCIFER reunește  peste 550 de companii franceze și române ce totalizează 17 mld. de euro și cărora li se datorează crearea a peste 125000 de locuri de muncă în România. CCIFER exprimă o poziție comună a societăților membre și a investitorilor francezi în România în dialogul cu autoritățile publice.