Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forumul Economic de la Krynica: Europa de mâine. Ce înseamnă să fii puternic?

obraz-768x406.jpg

Image source: 
https://www.forum-ekonomiczne.pl

În septembrie viața economică revine în actualitate, după vacanța de vară. Și asta nu se simte nicăieri mai intens decât la Krynica, stațiunea de ski din Polonia. Cu o tradiție de peste un sfert de secol, Forumul Economic de la Krynica a devenit cel mai important eveniment care reunește elite politice și economice din Europa Centrală și de Est.

Pentru 3 zile, Krynica devine inima politică și economică a continentului. șefi de state și de guverne, miniștri și parlamentari, împreună cu lideri ai mediului de afaceri și experți dezbat marile subiecte de actualitate. Este bine știut că atmosfera și frumusețile naturale ale zonei sunt benefice pentru buna înțelegere reciprocă și pentru negocieri benefice.

Așa cum sugerează și tema centrală a ediției din acest an ”Europa de mâine. Ce înseamnă să fii puternic?”, conferința se va concentra pe modul în care Vechiul Continent va fave față provocărilor în următorii zece ani și pe strategiile pe care se vor axa guvernele europene în sistemul global.

De mai multă vreme, Europa este copleșită de problemele sale interne. Iar cea mai importantă dintre acestea este Brexit-ul. Regatul Unit ar fi trebuit să iasă din Uniunea Europeană la 29 martie, dar soarta negocierilor pentru Brexit este încă incertă. În Europa Centrală și de Est cooperarea prosperă în cadrul Grupului de la Vișegrad. De asemenea Inițiativa celor Trei Mări, în ciuda dezacordului Europei de Vest, continuă să se dezvolte. În politica globală asistăm la războiul comercial dintre SUA și China și la escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran. Aceste conflicte ar putea avea un impact uriaș în politica și economia mondială în viitorul apropiat iar consecințele ar putea persista ani de zile”, spune Zygmunt Berdychowski, fondator al conferinței.

Europa nu își poate demonstra puterea pe plan mondial decât dacă vorbește pe o singură voce. Divergențele care apar pe teme fundamentale nu duc decât la fragmentare, iar jucătorii cei mai puternici se vor concentra până la urmă pe satisfacerea propriilor interese. Un bun exemplu de cooperare eficientă îl reprezintă stingerea conflictului care persista de ani de zile între Skopje și Atena pe tema Macedoniei de Nord. Doar o viziune unitară, cu respectarea experiențelor istorice și ale intereselor fiecărei țări, pot crea acel avantaj competitiv de care Europa are nevoie pentru a rămâne o mare putere a lumii. Egoismul nu ne va duce nicăieri. Deși este o putere economică, Europa riscă să iasă din cursă”, adaugă Berdychowski.

Aproape 5000 de oaspeți vor participa la actuala ediție a conferinței, ceea ce reprezintă un nou record. Dintre aceștia peste 40% vin din străinătate pentru a se bucura de excelenta platformă de discuții pe care Forumul o oferă, de la politică și economie până la sport și cultură.

Programul include cinci sesiuni plenare precum și peste 200 de paneluri tematice, precum business și management, investiții și dezvoltare, societate, politică internațională, securitate, energie sau inovație. Ca în fiecare an vor avea loc și Forumurile dedicate Sănătății și regiunilor.

Se vor acorda premii, printre care premiul ”Omul anului”, care la ediția precedentă a revenit premierului lituanian Saulius Skvernelis.

Forumul Economic de la Krynica este deja un brand bine cunoscut în Europa și chiar și în restul lumii. An de an concepem programul astfel încât să putem avea invitați din cele mai diverse domenii. Pregătirile pentru acest an au început foarte devreme. Avem planuri ambițioase și pentru ediția din 2020 care va fi cea cu numărul 30”, spune Kinga Redłowska, director de programe.

Agenda Conferinței, care va avea loc în perioada 3-5 septembrie 2019, include unele din cele mai importante și presante probleme cu care Polonia și Europa în general se confruntă. O atenție specială se va acorda instrumentelor de comunicare, tehnologiilor de ultimă generație, migrației și securității internaționale.

Din punct de vedere meteorologic, începutul de septembrie la Krynica se anunță a fi foarte călduros, chiar dacă în munți vremea va fi mai capricioasă ca în alți ani.