Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scriitorul Jean Marc Turine, laureat al Premiului celor 5 continente ale Francofoniei, vine la Cluj

jean_marc_turine_a_cluj-napoca.jpg

Image source: 
Institutul Francez

Institutul Francez din România la Cluj-Napoca vă dă întâlnire cu scriitorul belgian Jean Marc Turine, laureat al Premiului celor 5 continente ale Francofoniei pentru romanul său La Théo des fleuves joi, 7 noiembrie 2019, ora 18, la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, sala Popovici. Întâlnirea se va desfășura în limba franceză. Intrarea este liberă.

Jean Marc Turine trăiește și lucrează la Bruxelles și spune că se consideră în primul rând un „bricoleur”. Din 1978, realizează filme de ficțiune și documentare radio, în special cu Marguerite Duras și Jean Mascolo (Les enfants, 1984). A lucrat timp de zece ani ca producător de radio la France Culture.

La Théo des fleuves este cel de-al treilea roman al său apărut la editura belgiană Esperluète, după Foudrol (2005), un roman care se inspiră din Primul Război Mondial și Liên de Mê Linh (2014) care denunță suferințele actuale ale victimelor dioxinei din Vietnam. La Théo des fleuves a fost recompensat anul trecut cu Premiul celor cinci continente ale Francofoniei, acordat de Organizația internațională a Francofoniei.

Théodora  este un copil al fluviului. Născută în comunitatea romă, în zorii secolului XX, ea străbate lumea în lung și-n lat și trăiește parcă mai multe vieți. Războaie, comunism, opresiuni repetate, istoria romilor se dezvăluie treptat pe parcursul romanului și se confundă cu cea a secolului XX.

Creat în 2001 la inițiativa Organizației internaționale a francofoniei, Premiul celor 5 continente ale Francofoniei recompensează „un text de ficțiune (roman, povestire, nuvelă) al unui scriitor care relevă o experiență culturală specifică, care îmbogățește limba franceză" și dorește să „pună în valoare diversitatea culturală și editorială a limbii franceze pe cele cinci continente”.

Întâlnirea cu autorul belgian va debuta cu ceremonia de premiere a laureaților concursului național de traducere „Mot à monde”.

Concursul este organizat de 10 ani de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, în colaborare cu Organizația Internațională a francofoniei, cu Agenția Universitară a francofoniei, Delegația Wallonie-Bruxelles din București  și cu universitățile românești și vizează traducerea în română a unui fragment din romanul câștigător al „Premiului celor cinci continente”.

Anul acesta, 172 de studenți de la 14 universități românești s-au întrecut în a traduce un fragment din La Théo des fleuves de Jean Marc Turine. În urma deliberărilor unui juriu național prezidat de reputata traducătoare Rodica Baconsky, vor fi decernate trei premii și trei mențiuni.

Acordarea premiilor va avea loc în 7 noiembrie 2019, la ora 18, la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, în prezența scriitorului Jean Marc Turine.  

Premiul I: Iulia-Ioana BĂDĂLUȚĂ de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Premiul II: Andreea Cristina ENESCU de la Universitatea din Craiova

Premiul III: Maria-Carmen ȚETCU  de la Univesitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia

Mențiunea I: Bianca-Alexandra SOMEȘAN de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

Mențiunea III ex-aequo: Andreea-Maria BUCIUMAN  de la Universitatea din Oradea și Ana Maria BĂLAȘA de la Universitatea din Pitești

Fragmentul din roman propus spre traducere, precum și traducerile câștigătoare sunt disponibile pe blogul competiției :

https://motamonde.wordpress.com/le-texte-a-traduire/

Organizator: Institutul Francez din România la Cluj-Napoca

Parteneri: Organizația Internațională a Francofoniei, Agenția Universitară a Francofoniei, Delegația Wallonie-Bruxelles din București, Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.