Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ediția a XIV-a a Festivalului de Muzică Veche București

Din 18 și până în 24 noiembrie 2019 se desfășoară cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București. Pornind de la ideea că esențele tari se țin în sticluțe mici, anul acesta vă propunem o variantă concentrată, dar de forță, a Festivalului.

 Cele cinci evenimente, reunite întro săptămână foarte intensă, vor aduce în fața dumneavoastră muzici rafinate, artiști de înaltă prestanță, o diversitate și o prospețime demne de motto-ul nostru: „Descoperă noutatea Muzicii Vechi!”. Cum este și normal pentru aceste muzici care au răsunat cândva prin marile palate ale lumii, și în cadrul Festivalului de Muzică București, ele se vor face din nou auzite tot în astfel de edificii: Palatul Suțu, Palatul Tinerimea Română și Sufrageria Regală a Palatului Regal din București (astăzi Muzeul Național de Artă al României). 

Vom asculta muzica vechilor virtuozi ai violoncelului, tălmăcită tot de virtuozi ai instrumentului din zilele noastre. Ne vom întoarce la creația lui Georg Friedrich Händel și ne vom concentra asupra creațiilor sale camerale. Evident că din Festival nu putea lipsi nici numele „Bach”, doar că în această ediție îi oferim un scurt respiro bătrânului Johann Sebastian și ne vom interesa de muzica lui Carl Philipp Emanuel. Nu am uitat nici de spațiul autohton și am pregătit două evenimente ambele dedicate călugărului franciscan Ioan Căianu, de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 390 de ani. Primul eveniment este o expoziție (realizată de Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita cu finanțarea Fondului Bethlen Gábor înființat de Guvernul Republicii Ungare), iar al doilea un concert cu muzică din Codexul Căianu.   

Cele 5 evenimente aduc la București nume sonore din universul muzicii vechi:  violonceliștii Gaetano Nasillo și Sara Bennici, clavecinistul Guido Morini, flautistul François Lazarevitch, clavecinistul, Justin Taylor, Ansamblul de Muzică Veche „Codex”, violonistul Mircea Ionescu, violoncelistul Ciprian Câmpean și clavecinista Raluca Enea.   

Accesul la evenimente se face în baza unei rezervări realizate la numărul de telefon  0771.747.918., prin email, la adresa clara@medievalpraxis.ro, pe site-ul de internet (earlymusic.ro).

 

FMVB 2019 - Program concerte: 

Nel Giardino di Partenope (Italia):

Gaetano Nasillo / Sara Bennici / Guido Morini 

Luni, 18 noiembrie 2019, ora 19, Palatul Suțu  

 

Vernisajul expoziției „Ioan Căianu 390”

Miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 17.30, MNȚR  

 

Căianu’390 

Ansamblul de muzică veche „Codex”

Miercuri, 20 noiembrie 2019, ora 19, Tinerimea Română – Sala Mare  

 

Carl Philipp Emanuel Bach - Sonate pentru flaut și clavecin obligat 

Francois Lazarevitch / Justin Taylor 

Vineri, 22 noiembrie 2019, ora 19,  Sufrageria Regală (MNAR)  

 

Back to Handel 

Mircea Ionescu /Ciprian Câmpean/Raluca Enea

Duminică, 24 noiembrie 2019, ora 19, Palatul Suțu  

 
Tags: