Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sezonul România-Franța 2019: înmânarea distincțiilor acordate de către Președintele României unor personalități române și franceze

La 27 noiembrie 2019, la exact un an de la inaugurarea oficială a Sezonului România-Franța, ambasadorul Luca Niculescu a înmânat decorațiile acordate de către Președintele României unor personalități române și franceze care au avut o contribuție deosebită la reușita acestui important proiect bilateral și la consolidarea relațiilor culturale dintre România și Franța.

Astfel, au primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer - Serge Lasvignes, președintele Muzeului de Artă Modernă al Franței (Centrul Pompidou); Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Ofițer - Bernard Blistène, directorul Muzeului de Artă Modernă al Franței (Centrul Pompidou); Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer, Categoria F - „Promovarea Culturii” - Claude d’Anthenaise, fostul director al Muzeului Vânătorii și al Naturii din Paris, și Ami Barak, critic de artă și curator al expozițiilor „La Brique” (Mulhouse) și „Ex-East” (Paris); Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F - „Promovarea Culturii” - Mircea Cantor, artist, curator al expoziției organizate la Muzeul Vânătorii și al Naturii din Paris.

În mesajul său, ambasadorul Luca Niculescu a amintit că Sezonul a avut ca vocație reînnoirea imaginii și a percepției pe care țările noastre le au una față de cealaltă, precum și consolidarea relațiilor economice, științifice și culturale, ce ne leagă în mod istoric. Totodată, acest proiect fără precedent a fost un bun prilej de a depăși sau a „uita clișeele” asociate României și Franței, a subliniat ambasadorul român.

Serge Lasvignes și Bernard Blistène au profitat de momentul festiv pentru a evoca legăturile speciale pe care le au cu România. Lucrări de artiști moderni și contemporani români, dintre cei mai renumiți, se regăsesc în colecția permanentă a Centrului Pompidou, iar experți români lucrează în prestigioasa instituție pariziană. „Sezonul românesc” a fost de la sine înțeles, Centrul Pompidou fiind el însuși întrucâtva românesc, a subliniat, cu umor, președintele Serge Lasvignes.

Claude d’Anthenaise a remarcat atât excelenta colaborare cu Mircea Cantor, cât și generozitatea artistului care, pentru realizarea expoziției sale la Muzeul Vânătorii și al Naturii din Paris, a invitat câțiva artiști reprezentativi pentru Școala de la Cluj. Ami Barak și Mircea Cantor au ținut să mulțumească tuturor celor care i-au însoțit de-a lungul parcursului lor artistic, o parte fiind de altfel prezenți în Saloanele Ambasadei, ieri seară.

Informații suplimentare

Sezonul România Franța a fost lansat de președinții Klaus Werner Iohannis și Emmanuel Macron anul trecut, la Centrul Pompidou, de Ziua Națională a României și în contextul marcării Centenarului Marii Uniri și al sfârșitului Primului Război Mondial. Secvența în Franța s-a desfășurat până la 16 aprilie 2019. Sezonul a continuat în România câteva luni și s-a încheiat de Ziua Națională a Franței, la 14 iulie 2019.